Dzieci, które regularnie nie jedzą śniadania, mają mniejszą wydajność i niższe IQ niż inne dzieci - według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Pennsylvania School of Nursing. "Dzieciństwo to okres krytyczny, w którym nawyki żywieniowe oraz styl życia są kształtowane, a te nawyki mogą mieć istotne konsekwencje zarówno teraz, jak i w przyszłości", powiedziała główna badaczka Jianghong Liu. "Śniadaniowe nawyki wydają się nie być wyjątkiem. Nieregularne spożywanie śniadania wiąże się z wieloma niezdrowymi nawykami, takimi jak palenie, częste spożywanie alkoholu, jak i rzadkie uprawianie ćwiczeń."
Chociaż zalety związane z procesami poznawczymi, odżywczymi i wydajnością, które mamy dzięki spożywaniu śniadania, zostały już kiedyś prawidłowo ustalone, to badanie jest rzeczywiście jednym z pierwszych, które zwraca uwagę na związek między spożyciem tego posiłku a IQ.
Naukowcy przeanalizowali dane 1,269 sześciolatków biorących udział w China Jintan Child Cohort Study, które zostało zaprojektowane w celu wykrycia wczesnych czynników ryzyka dla zdrowia neurobehawioralnego w późniejszym dzieciństwie.
Śniadanie jest wysoko cenione w Chinach, więc pomijanie go jest mniej powszechne niż w Stanach Zjednoczonych.
Naukowcy odkryli, że nawet po uwzględnieniu siedmiu socjodemograficznych czynników ryzyka dla niskiego poziomu IQ, to dzieci, które regularnie pomijały śniadania, miały niższe ogólne wyniki IQ (o 4,6 pkt), niż dzieci, które zawsze lub prawie zawsze jadły śniadanie.
Wydajność wśród dzieci, które pomijały śniadanie, była o 2,5 punktu niższa, a ich werbalna inteligencja była niższa o 5,58 punktu.
Zobacz również:
Badania zostały sfinansowane przez National Institute of Environmental Health Sciences.
Dalekosiężne konsekwencje
Naukowcy są przekonani, że śniadanie jest szczególnie ważne w przypadku małych dzieci, których mózgi przechodzą szybki rozwój poznawczy. Po całej nocy postu, mózg jest żądny energii, a śniadanie jest paliwem, którego mózg potrzebuje każdego nowego dnia.
Ponadto, badacze sugerują, że interakcje społeczne, jakie wywiązują się pomiędzy dziećmi a rodziną podczas jedzenia wspólnego śniadania, również jest dobre dla rozwoju mózgu. Obserwacja i udział w konwersacji pomaga małym dzieciom rozwijać swoje słownictwo, uczy wiedzy ogólnej oraz pomaga zdobyć praktykę w rozumieniu i syntetyzowaniu historii.
"Ponieważ odpowiednie odżywianie w dzieciństwie zostało skojarzone ze wzrostem IQ podczas dzieciństwa, co jest związane ze zmniejszonymi zaburzeniami behawioralnymi, większą satysfakcją zawodową i społeczno-ekonomicznym sukcesem u dorosłych, to spożycie śniadania mogłoby w rezultacie przynieść również długofalowe korzyści fizyczne i poprawić stan zdrowia psychicznego, jak również jakość życia ", powiedziała Liu.
Te odkrycia są ważne jeśli chodzi o poprawę zdrowia publicznego. Trzeba po prostu wpoić zasady regularnego spożywania śniadania małym dzieciom.
Jednym ze sposobów na zwiększenie ilości dzieci spożywających śniadania byłaby zmiana godziny rozpoczęcia lekcji w szkole na późniejszą, sugerują naukowcy. Alternatywnie (lub dodatkowo), szkoły mogą zapewnić śniadanie swoim uczniom.
Inne badania wykazały, że około 18 procent mieszkańców USA w wieku powyżej dwóch lat pomija śniadanie regularnie. Udowodniono, że nie tylko dzieci cierpią z powodu pominięcia tego ważnego posiłku.
Badania w 2012 roku wykazały, że ludzie, którzy mają tendencję do pomijania śniadania, ważą więcej, gdyż przez to spożywają wiele wysokokalorycznych pokarmów i słodzonych napojów bezalkoholowych, jedzą mniej owoców i warzyw w ciągu dnia.
Komentarze do: Omijanie śniadania ma wpływ na IQ dzieci