Pomidory rosnące na farmach organicznych mają większe stężenie cukrów, witaminy C i składników powiązanych ze stresem oksydacyjnym, w porównaniu do pomidorów rosnących na konwencjonalnych farmach, jak sugeruje badanie opublikowane w PLOS ONE. Prace przeprowadziła Maria Raquel Alcantara Miranda wraz z kolegami z Federal University of Ceara w Brazylii.
W swoich studiach, brazylijscy badacze porównali wagę i biochemiczne właściwości pomidorów pochodzących z tych dwóch rodzajów upraw.
Okazało się, że pomidory organiczne były mniejsze o blisko 40% niż pomidory z farm konwencjonalnych, a także kumulowały więcej składników powiązanych z odpornością na stres.
Według autorów badania, uprawy organiczne narażają rośliny na większy stres niż konwencjonalne uprawy.
Zobacz również:
Sugerują, iż ten większy poziom stresu może być przyczyną, dla której organiczne pomidory mają większe poziomy cukrów, witaminy C oraz molekuł pigmentacyjnych, takich jak likopen, silny antyoksydant.
Wszystkie te czynniki są powiązane z biologiczną odpowiedzią na stres.
W oparciu o te obserwacje, naukowcy z Federal University of Ceara sugerują teraz, że strategie upraw owoców i warzyw powinny brać na cel zrównoważenie stresu rośliny z wysiłkami zmierzającymi do zmaksymalizowania rozmiaru owoców i upraw, zamiast próbować wyeliminować stres, aby zwiększyć uprawy.
Komentarze do: Organiczne pomidory lepsze niż tradycyjne