Orientalna dieta joginów
Dieta joginów opiera się na jednej podstawowej zasadzie. Jogini głoszą, że człowieka nie odżywia bezpośrednio to co zjada, lecz to co przyswaja jego organizm. Cały system dietetyczny joginów skupia się głównie na świadomości duchowej, a nie na konkretnej wiedzy naukowej. Mistrzowie jogi przez wiele stuleci zajmowali się badaniem poszczególnych pokarmów. Dzięki temu powstała lista składników, które uznawane są za najzdrowsze w poszczególnych sytuacjach.
Jak wygląda dieta?
Przede wszystkim preferowane są dania gotowane, w tym zupy. Jogini twierdzą, że poszczególne produkty mogą okazać się w jednych sytuacjach korzystne zaś w innych szkodliwe. Wybór odpowiedniego jadłospisu jest zależny od wielu czynników. Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę stan zdrowia oraz rodzaj wykonywanej pracy. Niektóre produkty są wskazane dla osób pracujących umysłowo, podczas gdy odradza się spożywanie ich osobom podejmującym pracę fizyczną.
Za podstawę diety joginów uważa się świeże i naturalne produkty bez żadnych chemicznych dodatków. Jogini nie jadają surowych owoców i warzyw ponieważ twierdzą, że ludzki organizm nie jest przystosowany do takich produktów. Wszystkie spożywane przez nich produkty są gotowane lub smażone. Obowiązuje przekonanie, że wszelkie posiłki powinny być przygotowywane bezpośrednio przed spożyciem. Posiłków nie należy odgrzewać. Zabrania się jedzenia różnego rodzaju mrożonek.
Posiłki nie są gotowane zbyt długo, gdyż należy zachować w nich jak najwięcej składników odżywczych. Jogini zdecydowane sprzeciwiają się używaniu do przygotowywania posiłków kuchenki mikrofalowej i elektrycznej. Twierdzą, że niszczą one nawet tę najzdrowszą żywność. Posiłki powinny być zawsze podgrzewane na naturalnym ogniu. Jogini dopuszczają stosowanie miodu i jogurtu tylko w niektórych okresach roku. Za istotny produkt odżywczy uważa się mleko krowie, dlatego jest ono dodatkiem do niemalże wszystkich dań. Dieta ta wyklucza stosowanie jakichkolwiek używek.
Zobacz również:
Mędrcy, którzy nauczają jogi twierdzą, że nie można stworzyć jednej uniwersalnej diety dla każdego. To indywidualne potrzeby organizmu wyznaczają kierunki właściwego odżywiania. Ważne jest odpowiednie łączenie produktów, w taki sposób by jadłospis zawierał wszystkie składniki odżywcze.
Jadłospis joginów nie powinien być zbytnio urozmaicony, a posiłki należy spożywać o stałych porach. Nie należy podjadać pomiędzy poszczególnymi posiłkami. Zalecane jest wypijanie dużej ilości wody. Jogini nie jadają kolacji.
Ten orientalny styl odżywania mistrzów jogi można polecić, gdyż wpływa korzystnie na organizm i wewnętrzną równowagę. Warto jednak wiedzieć, że by móc zastosować się do tego stylu odżywania trzeba najpierw skonsultować się z doświadczonym specjalistą od jogi, gdyż dieta joginów jest mocno złożona, a jadłospis dopasowywany jest do indywidualnych potrzeb każdego człowieka.
Przykładowe danie joginów
- Sałatka ziemniaczano-jogurtowa
0,5 kg zmieników, jogurt, 30g imbiru, sól, łyżeczka kminu rzymskiego, szczypta pieprzu, 5 łyżek soku cytrynowego
Sposób przyrządzania:
W pierwszej kolejności gotujemy ziemniaki w skórce, by później obrać je i pokroić na kawałki. Jogurt solimy i dodajemy do ziemniaków. W osobnym garnku gotujemy się imbir, kmin i pieprz. Na końcu do przypraw dodajemy sok z cytryny i wszystko łączymy z ziemniakami z jogurtem.
Komentarze do: Orientalna dieta joginów