Naukowcy z University of Washington donoszą o ważnej roli orzeszków piniowych w utracie wagi i w zachowaniu dobrego zdrowia i samopoczucia. Rezultaty niezależnych naukowych analiz dotyczących składników orzeszków piniowych ujawniają, że popularna przyprawa jest pełna witamin, minerałów i innych składników odżywczych.
Badacze tłumaczą, iż pośród wielu zdrowotnych korzyści, które możemy odnieść, znajdując dla orzeszków piniowych miejsce w naszej diecie, są:
- antyoksydacyjne właściwości przeciwko starzeniu;
- więcej energii do codziennych aktywności;
- lepsza odporność;
- dobry wzrok;
- silne kości;
- dobre samopoczucie;
- zdrowe serce;
- utrata wagi;
- zdrowe krążenie krwi;
- zdrowy układ nerwowy.
Dr Michael Murray i dr Joseph Pizzorino, eksperci medycyny naturalnej, mówią: - 100 gramów europejskich orzeszków piniowych to 24g protein. Poza tym, mnóstwo witaminy A, B1, B2, B3, C, D, E, a także miedzi, magnezu, manganu, żelaza, potasu, cynku, molibdenu.
Zobacz również:
Europejska odmiana orzeszków piniowych zawiera także mniej tłuszczów w postaci jednonasyconej i mniej węglowodanów, niż wersja amerykańska.
Oto kilka faktów na temat orzeszków piniowych i ich składników:
- Proteiny pomagają budować, naprawiać oraz utrzymywać tkanki ciała. Są też głównym składnikiem mózgu, włosów, paznokci, nerwów, skóry oraz organów wewnętrznych. Jedna filiżanka orzeszków piniowych dostarcza ½ dziennego zapotrzebowania organizmu na proteiny.
- Witamina E jest antyoksydantem, a więc orzeszki piniowe chronią komórki ciała oraz membrany komórkowe przez reaktywnymi formami tlenu.
- Witamina A i B1 przyczyniają się do zachowania dobrego wzroku. Poza tym, sama witamina B1 pomaga wykształcić silne nerwy oraz normalizuje rytm bicia serca. Służy też jako źródło energii, wspomaga pamięć, chroni przed infekcjami, uśmierza stres.
- Witaminy B2 i B3 pomagają w utracie wagi.
- Witamina C wspomaga układ odpornościowy i chroni przed infekcjami.
Komentarze do: Orzeszki piniowe: zdrowe serce, zdrowa waga