Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenia dotyczące produktów, w których wykryto obecność bakterii Salmonella. Wskazanych partii nie należy spożywać.
Pierwsze ostrzeżenie dotyczy świeżych jaj. Na powierzchni skorupek stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt: Jaja zdrovo Rodzinkovo 30 szt., klasa wagowa M, klasa jakości A, oznakowane kodem na skorupce: 3PL30051328K3
Kraj pochodzenia: Polska
Numer partii: data wraz z kodem znajdującym się obok oznacza numer partii produkcyjnej - 31-03 PWK93K3 A, gdzie lit. A stanowi numer zakładu pakowania jaj, tj. PL30225901
Producent: Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz. Zakład pakowania jaj: PL30225901
Dystrybutor: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Dolna 3, 00-773 Warszawa
Jajka sprzedawane były w sklepach sieci Biedronka. Jeronimo Martins Polska S.A. potwierdziła wycofanie ww. partii jaj ze sklepów.
Zobacz również:
Drugie ostrzeżenie GIS dotyczy kiełbasy i mięsa garmażeryjnego firmy P.W. KIER. W trakcie badań zleconych przez producenta wykryto obecność bakterii Salmonella spp..
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt - Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP
Producent - P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii - 72
Data produkcji - 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia - 03.04.2019 r.
Produkt - Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
Producent - P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii - 72
Data produkcji - 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia - 24.03.2019 r.
Produkt - Kiełbasa surowa metka łososiowa
Producent - P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii - 72
Data produkcji - 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia - 27.03.2019 r.
Komentarze do: Ważne ostrzeżenia GIS: Pałeczki Salmonelli w kiełbasie, surowym mięsie oraz jajkach [foto]