Powszechnie wiadomo, że jedzenie owoców i warzyw jest częścią zdrowej diety. A jednak miliony ludzi nadal odżywiają się w inny sposób, narażając swoje zdrowie i ignorując porady dotyczące zdrowego odżywiania i nadal częściej wybierają sztuczne, przetworzone śmieciowe jedzenie.
Statystyki umieralności wyraźnie pokazują, że ponad połowa wszystkich zgonów rocznie, spowodowana jest chorobami serca czy chorobami układu krążenia. A w dużym stopniu do uniknięcia choroby, wystarczy dostarczać organizmowi dużo tlenu i substancji odżywczych.
Naukowcy z Minneapolis Heart Institute przedstawili wyniki swoich badań w American College of Cardiology na 63. dorocznej sesji naukowej. Demonstracja wyników pokazała, jak kobiety jedzące świeże warzywa i owoce oraz młodzi ludzie, byli narażeni na pojawienie się płytek w tętnicach po 20 latach z porównaniu do osób, które jadały mniejsze ilości takich produktów. Wcześniejsze badania udowadniały rolę, jaką spełniają świeże owoce i warzywa w diecie oraz jakie są ich korzyści, a te badania mają na celu udokumentowanie dowodów wykorzystując skany Coronary Artery Calcium (CAC), aby pokazać różnicę odsetku niedrożności tętnic w sercu poprzez pomiar nauczyć zwapnienia.
Zobacz również:
Prowadzący badanie, dr. Michael Miedema powiedział: - To jest ważne pytanie, ponieważ codzienne zachowanie i styl życia są podstawową wiedza na temat profilaktyki sercowo-naczyniowej i musimy wiedzieć, jakie składniki diety są najważniejsze.” Do badania włączona 2508 uczestników z trwającego już sponsorowanego badania przez rząd na rzecz obrony przed rozwojem choroby wieńcowej u młodych dorosłych. Badania rozpoczęły się w 1980 roku z grupą mężczyzn i kobiet w wieku 18-30 lat. Zebrano obszerne dane na temat właściwości medycznych, społeczno-ekonomicznych, psychospołecznych i behawioralnych.
Naukowcy odkryli, że kobiety, które zjadały największą ilość owoców i warzyw (osiem do dziewięciu porcji dziennie w diecie na 2000 kalorii) w wieku 20 lat miały o 40 procent mniejsze prawdopodobieństwo, że miażdżyca pojawi się w wieku 40 lat w porównaniu z tymi, którzy jedli najmniej (03:57 porcji dziennie) w tym samym czasie. W swojej analizie, badacze brali pod uwagę takie czynniki jak ćwiczenia, spożycie czerwonego mięsa, napojów słodzonych cukrem i dietetycznych oraz innych czynników które mają związek z miażdżycą.
Dr. Miedema mówi: „Wyniki te potwierdzają tezę, że rozwój miażdżycy jest stałym procesem w organizmie, który rozwija się latami, jednak ten proces może być opóźniony przez zdrową dietę. Warto jest też wiedzieć, jak wybory, których dokonujemy w młodości mają wpływ naszą przyszłość.” Naukowcy przypominają, że owoce i warzywa są pełne witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy i innych rzeczy, które znane są z promocji dobrego stanu zdrowia. Badanie podkreśla również, że 2,5 szklanki warzyw dziennie i 2 szklanki owoców każdego dnia, to zredukowanie ryzyka choroby sercowo-naczyniowej blisko o połowę.
Komentarze do: Owoce i warzywa zmniejszają ryzyko miażdżycy o 40%