Praktycznie codziennie mamy nowe informacje na temat tej jednej z najbardziej popularnych używek na całym świecie. Czasami dobre, czasami budzące niepokój. Międzynarodowy zespół badawczy, kierowany przez naukowców z Duke University School of Medicine, przynosi tym razem dobre wieści: większe spożycie kofeiny może redukować stłuszczenie wątroby u ludzi z NAFLD (ang. non-alcoholic fatty liver disease, czyli niealkoholowe stłuszczenie wątroby).
Na całym świecie 70% osób zdiagnozowanych z cukrzycą i otyłością ma niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Ocenia się, że 30% dorosłych w USA cierpi na tę dolegliwość. Nie ma na nią żadnego skutecznego lekarstwa, poza zdrową dietą i ćwiczeniami fizycznymi.
Autorzy badania, dr Paul Yen i dr Rohit Sinha posłużyli się komórkami hodowanymi w laboratorium oraz laboratoryjnymi mysimi modelami choroby.
Zaobserwowali, że kofeina stylumuje metabolizm lipidów odłożonych w komórkach wątroby, a także zmniejsza stłuszczenie wątroby u myszy karmionej wysokotłuszczową dietą.
Odkrycia te sugerują, że konsumpcja kofeiny (do 4 filiżanek kawy i herbaty dziennie), może być korzystna w prewencji niealkoholowego stłuszczenia wątroby u ludzi.
Zobacz również:
Eksperyment międzynarodowej grupy badawczej zostanie szczegółowo przedstawiony we wrześniowym wydaniu magazynu specjalistycznego Hepatology.
Dr Yen mówi: - Jest to pierwsze szczegółowe badanie nad mechanizmem działania kofeiny na lipidy w wątrobie, a rezultaty tych prac są bardzo interesujące.
Wiemy przecież, że herbata i kawa to napoje powszechnie konsumowane, a wiadomość, że mogą one działać terapeutycznie w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby, to ważna informacja, tym bardziej że używki te mają generalnie reputację „złych dla zdrowia”.
Dr Yen podsumowuje: - To bardzo pozytywne odkrycie.
Naukowcy mają teraz nadzieję, że ich badania poprowadzą w kierunku opracowania nowych leków podobnych w działaniu do kofeiny, które jednak nie miałyby jej ubocznych skutków, a jednocześnie leczyłyby chorą wątrobę.
Dr Yen dodaje: - Nasze badanie to punkt wyjścia dla kolejnych prac nad wszystkimi zaletami kofeiny i nad ich wpływem na zdrowie ludzkie.
Komentarze do: Picie kawy i herbaty oznacza zdrowszą wątrobę?