Ostatnie badanie prowadzone przez Dr. Qiana Xiao z National Cancer Institute dowiodło, że osoby, które piją trzy filiżanki kawy dziennie są o 25% mniej narażone na nieprawidłowe poziomy enzymów wątrobowych, niż osoby unikające kawy. Nie ma znaczenia, czy jest to kawa z kofeiną czy bez niej. Rezultaty są podobne. Badania trwały ponad 10 lat i wzięło w nich udział ponad 27 000 osób, które musiały wypełniać ankiety.
Podwyższony poziom enzymów wątrobowych, może oznaczać, że miał miejsce uraz lub występuje stan zapalny komórek wątroby. Na szczęście zazwyczaj nie jest to stan przewlekły. W czasie badania przeanalizowano cztery markery wątroby poprzez badanie krwi u pacjentów, którzy pili różne ilości kawy. Wyniki badań zostały opublikowane w magazynie Hepatology.
Zostały zmierzone poziomy aminotransferazy analinowej (ALT), aminotransferazy asparaginianowej (AST), fostatazy alkalicznej (ALP) oraz transaminazy gamma-glutamylowej (GGT). Naukowcy zbadali związek pomiędzy konsumpcją kawy a poziomami enzymów, porównując nieprawidłowo podwyższone poziomy enzymów oraz regresję liniową (stałe poziomy enzymów).
Zobacz również:
Każdy z markerów miał obniżone stężenie u osób, które piły przynajmniej trzy filiżanki kawy dziennie.
Dlaczego kawa jest zdrowa?
Jakiś czas temu ogłoszono, że składniki kawa jest zdrowa nie tylko dla wątroby.
Na przykład filiżanka kawy ma więcej przeciwutleniaczy, niż porcja borówek amerykańskich lub pomarańcza oraz 4 razy więcej niż filiżanka zielonej herbaty. Poza tym naukowcy uważają, że kawa zmniejsza prawdopodobieństwo choroby Parkinsona, Alzheimera, cukrzycy typu 2, raka i chorób serca.
Japońscy naukowcy przebadali ponad 60 000 osób i odkryli, że w porównaniu z osobami, które unikają kawy, miłośnicy tej używki byli mniej narażeni na raka wątroby. W dodatku u kobiet rzadziej rozwijał się nowotwór błony śluzowej macicy.
Innym odkryciem jest to, że kawa pomaga przy bólach głowy, zwiększa wytrzymałość fizyczną oraz łagodzi objawy depresji.
Zuzanna Kućma
Komentarze do: Picie kawy jest zdrowe dla wątroby