Kolejny powód do picia kawy - najnowsze badania, opublikowane w czasopiśmie American Journal of Epidemiology, wykazały związek między piciem kilku porcji tego napoju dziennie a zmniejszonym ryzykiem wystąpienia nowotworu jamy ustnej i krtani.
Według Janet Hildebrand, jednego z autorów badania, kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Jest ona bogata w przeciwutleniacze, polifenole i inne związki, które mogą mieć działanie przeciwnowotworowe.
Rak jamy ustnej i gardła jest zaś w pierwszej dziesiątce najczęściej występujących nowotworów na świecie, stąd też znaczenie nowego odkrycia.
Badanie Janet Hildebrand i jej współpracowników potwierdza więc możliwość istnienia przeciwnowotworowych właściwości kawy, jeśli chodzi o etiologię lub rozwój raka jamy ustnej i gardła.
Zobacz również:
Badania przeprowadzono na 968 432 osobach.
Na początku wszyscy badani byli zdrowi, jednak po 26 latach 868 z nich zmarło na raka jamy ustnej i krtani.
Naukowcy wykryli, że w przypadku badanych, którzy pili więcej niż cztery kawy dziennie, ryzyko zgonu na raka jamy ustnej i krtani było o 49% mniejsze niż u osób, które w ogóle nie piły tego napoju.
Co więcej, okazało się, że zjawisko to występuje również u osób, które piły mniej kawy niż owe cztery filiżanki na dzień - ryzyko bowiem stopniowo spadało z każdym kubkiem napoju.
Należy jednak podkreślić, że badania wykazały jedynie pewien związek między tymi zjawiskami i aby wyjaśnić, co leży u podstaw takich wyników, należy przeprowadzić dalsze badania.
Naukowcy wykryli również nieznaczną tego typu zależność w przypadku kawy bezkofeinowej, jednak nieporównanie mniejszą. Badania nie wykazały natomiast zależności między piciem herbaty a ryzykiem zachorowania na raka jamy ustnej.
Komentarze do: Picie kawy jest związane z mniejszym prawdopodobieństwem wystąpienia raka jamy ustnej i krtani