Wiele osób ma w zwyczaju zaczynać dzień od kubka kawy. Ten aromatyczny napój pomaga szybciej zacząć dzień i może być nawet swoistym porannym rytuałem. Umiarkowane spożywanie kawy niesie wiele korzyści: spowalnia procesy starzenia, chroni przed nowotworami jelita grubego, pęcherza i wątroby, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II i astmy. Do listy jej zalet można teraz dodać również obniżanie ryzyka wystąpienia czerniaka.
Śmiercionośny rak skóry
Czerniak nie należy do najczęstszych nowotworów, tylko 2% wszystkich zachorowań na raka to właśnie ten rodzaj choroby. Niestety, przoduje on w śmiertelności wśród chorych, głównie ze względu na częste dawanie przerzutów. Objawia się guzkami, znamionami na skórze, o nieregularnym kształcie, z ciemnym zabarwieniem lub brakiem barwnika. Szczególnie warte sprawdzenia u lekarza są znamiona o średnicy powyżej 6mm i te, które nagle zmieniły kształt lub straciły kolor.
Kawa dla zmniejszenia ryzyka czerniaka
Wyniki badań amerykańskich naukowców z Uniwersytetu Yale sugerują, że spożycie kawy może w znacznym stopniu zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia czerniaka.
Zobacz również:
Badania prowadzono na 447 357 białych, wolnych od raka Amerykanów (w badaniu nie brały udziału osoby pochodzenia latynoamerykańskiego). Na przestrzeni średnio 10,5 roku dokumentowano spożycie kawy przez uczestników badania, a także odnotowywano przypadki zachorowania na czerniaka, który rozwinął się u 2 905 osób.
Wyniki opublikowane w Journal of the National Cancer Institute wykazały, że im więcej kawy pili badani, tym mniejsze było prawdopodobieństwo wystąpienia u nich czerniaka. Według obliczeń zespołu z New Haven wypicie 4 kubków tego napoju dziennie pozwala na zmniejszenie ryzyka aż o 20%.
Działanie przeciwrakowe występowało jedynie u osób spożywających kawę zawierającą kofeinę. U tych, którzy preferują bezkofeinową wersję tego napoju, nie zauważono żadnych zmian w ryzyku czerniaka.
Rezultaty badań potwierdzają , że nawet niewielkie zmiany w trybie życia mogą wywierać duży wpływ na nasze zdrowie. Przed wyrobieniem nawyku picia kawy trzeba też pamiętać, że nadmiar kofeiny powoduje bezsenność, nerwowość, drażliwość, przyspieszony rytm serca, drżenie mięśni i bóle brzucha. Podobnie jak w spożyciu większości produktów spożywczych, wskazany jest umiar.
Agnieszka Muciek – Szewczyk
Komentarze do: Picie kawy może zmniejszać ryzyko czerniaka