Szukaj

Picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby

Jak pokazują najnowsze badania, picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby o około 40%. Niektóre wyniki wskazały również, że picie trzech filiżanek dziennie, może zmniejszyć ryzyko nawet o 50%. Wyniki badań zostały opublikowane w Clinical Gastronenterology and Hepatology.

Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) podało, że rak wątroby jest na dziewiątym miejscu listy przyczyn zgonów w USA i trzecim, biorąc pod uwagę zgony na świecie. Co więcej, okazuje się, iż mężczyźni są aż trzy razy bardziej narażeni na rozwój choroby niż kobiety. Postanowiono więc przeprowadzić badania, które potwierdziły wcześniejsze odkrycia dotyczące zdrowotnych korzyści kawy.

Z przedstawionych więc raportów wynika, iż kawa chroni przed rakiem macicy i prostaty, a co ciekawsze, może być również kluczem do długowieczności.

Badania przeprowadzone zostały na podstawie analizy danych, zebranych z opublikowanych artykułów w 1996 i 2012 roku. Ciężko było jednak uzyskać spójne wyniki, gdyż pacjenci cierpiący na choroby wątroby lub przewodu pokarmowego często ograniczają spożycie kawy. Mimo wszystko jednak, jej zdrowotne właściwości zostały potwierdzone.






Komentarze do: Picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz