Jednym z najprostszych i najzdrowszych sposobów na ogrzanie ciała w czasie chłodnych dni jest tzw. "rozgrzewające jedzenie”. Pięć niżej wymienionych przypraw, które stanowią doskonały dodatek do potraw, nadają się do tego znakomicie.
Kardamon
Aromatyczne nasiona kardamonu, przyprawy pochodzącej z południowych Indii i Sri Lanki, są znane z dużej koncentracji naturalnego cyneolu. Jest to środek wyksztuśny. Cyneol wspomaga pracę płuc, przez co poprawia się ukrwienie całego ciała i tym samym wzrasta jego temperatura.
Kardamon stymuluje system trawienny i pomaga w eliminacji wzdęć.
Cynamon
Jest to prawdopodobnie najpopuralniejsza przyprawa rozgrzewająca w świecie zachodnim – słodka i aromatyczna. Jest pobierana z wewnętrznej części kory cejlońskiego drzewa cynamonowego. Cynamon zawiera taniny, które mają właściwości ściągające oraz regulują napięcie błon ludzkiego ciała, tym samym podnosząc jego temperaturę. W dodatku cymanon jest naturalnym lekiem przeciwzakrzepowym, poprawia krążenie krwi oraz przyspiesza metabolizm.
Zobacz również:
Kurkuma (szafran indyjski)
Przez stulecia Ajurweda, czyli medycyna indyjska, klasyfikowała kurkumę jako najlepsze zioło rozgrzewające i teraz wiadomo dlaczego tak jest. Kurkuma jest bogata w taniny, które wzmacniają tkanki i usuwają nadmiar wody z organizmu. Rezultatem jest "efekt osuszający”, który podnosi temperaturę ciała. Ponadto Kurkuma jest bogata w aktywny składnik, zwany kurkuminą, który normalizuje krążenie krwi oraz poprawia stan zdrowia naczyń krwionośnych.
Imbir
Choć znany jest głównie z leczenia nudności i roztroju żołądka, kłącza imbiru mają właściwości rozgrzewające z powodu wysokiego stężenia gingeroli. Imbir usprawnia krążenie krwi w całym organizmie.
Papryka cayenne
Zazwyczaj spożywa się ją w postaci proszku. Jej cechą charakterystyczną jest efekt rozgrzewający, który jest typowy dla większości gatunków papryki. Wywołuje go substancja aktywna, zwana kapsaicyną. W 2008 r. w Journal of Biological Chemistry zostały opublikowane wyniki badań, które potwierdziły te właściwości. Naukowcy zauważyli też, że kapsaicyna jest naturalnie występującym waniloidem, który poprawia metebolizm i podwyższa temperaturę ciała.
Zuzanna Kućma
Komentarze do: Pięć przypraw, które rozgrzeją w mroźny dzień