Szukaj

Pieczarki zamiast czerwonego mięsa

Nowe badania opublikowane w FASEB Journal i przedstawione na konferencji naukowej Experimental Biology 2013 (EB 2013) w poniedziałek 22 kwietnia bieżącego roku wskazują, że grzyby mają pozytywny wpływ na kontrolę wagi. Badacze dowiedli, że spożywanie pieczarek zamiast czerwonego mięsa pomaga w odchudzaniu i następnie w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.



Autorem tego studium badawczego jest profesor nadzwyczajny Lawrence Cheskin z Department of Health, Behavior and Society na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, który zajmuje się pracami nad rolą grzybów w dziedzinie kontroli wagi.

Uczestnicy - otyli dorośli (73 osoby, 88% kobiet, średnia wieku 48,4 lat), którzy zostali umieszczeni w grupie interwencyjnej, jedli jedną filiżankę grzybów dziennie zamiast mięsa. Grupa kontrolna trzymała się standardowej diety. Obserwacje trwały rok.

Pod koniec badania naukowcy odkryli, że uczestnicy, którzy zamienili mięso na grzyby, stracili na wadze do 3,5 kg. Co więcej, utrata wagi była stała. Zauważono u nich także znaczną poprawę składu ciała w porównaniu do uczestników na standardowej diecie.


Konkretniej mówiąc, u uczestników z grupy interwencyjnej odnotowano niższe spożycie tłuszczów i kalorii (mniej o 123 kcal i mniej o 4,25 gramów tłuszczu na dzień).

Utrata wagi u tych uczestników była większa zarówno w przełożeniu na kilogramy, jak i na procenty (o 3,5 kg mniej i i o 3,6 procent mniej w stosunku do wagi wyjściowej) w porównaniu do grupy kontrolnej.

Badani z grupy "pieczarkowej" osiągnęli też niższy wskaźnik masy ciała (mniej o 1.5kg/m2), mniejszy obwód talii (o 2,6 cala) i mniejszą zawartość procentową tłuszczu w stosunku do ogółu ciała (o 0,85 procent), w porównaniu do uczestników na diecie kontrolnej.

Nowe ustalenia opierają się na wcześniejszych badaniach, które wykazały, że zwiększenie spożycia jedzenia o niskiej zawartości energetycznej (kaloryczność), a zwłaszcza grzybów, w miejsce jedzenia o wysokiej zawartości energetycznej, takiego jak chuda wołowina, może być skuteczną metodą redukcji dziennego spożycia kalorii i tłuszczu. Jednocześnie, taka zamiana przyczynia się do pojawiania się uczucia pełności i sytości po posiłku.

Komentarze do: Pieczarki zamiast czerwonego mięsa

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz