Pietruszka – wartości odżywcze, zalety spożywania
W naszym jadłospisie często występują produkty tak powszechne, że nie zastanawiamy się nad ich znaczeniem dla naszego zdrowia i wartościami odżywczymi - po prostu używamy je tak, jak zostaliśmy nauczeni. Rzadko kiedy interesują nas skutki ich spożywania, a bardzo często efekty te są zaskakująco pozytywne.
Pietruszka jest jednym z warzyw najczęściej używanych w polskich domach. Dodawana jest do ogromnej ilości potraw, aby wzbogacić ich smak. Jednak jej znaczenie dla naszego zdrowa często jest marginalizowane. A szkoda, bo pietruszka to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów.
Charakterystyka pietruszki
Pietruszka jest warzywem występującym na niemal wszystkich szerokościach geograficznych - zarówno jej korzeń, jak i nać są jadalne i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Co więcej, zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych.
Korzeń pietruszki
Podobnie jak większość warzyw korzeniowych ma wydłużony kształt cylindra, osiąga między 4 a 10 cm długości. Charakteryzuje się mdłym, lekko gorzkawym smakiem i intensywnym zapachem. Jest szeroko wykorzystywany w kuchni - głównie jako składnik zup i sałatek warzywnych.
Korzeń pietruszki posiada również wiele cennych wartości odżywczych takich jak witaminy A i C, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, a także minerały - żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, mangan, selen i cynk.
Natka pietruszki
Jest to zielona część pietruszki charakteryzująca się cierpkim smakiem i aromatycznym zapachem. Używana głównie jako przyprawa, ale także jako składnik zup lub sałatek.
Podobnie jak korzeń, nać zawiera mnóstwo wartościowych składników odżywczych, do których należą między innymi: betakaroten, błonnik, chlorofil, witaminy z grupy B, witaminy A, C i K, a także minerały: potas, wapń, fosfor, magnez oraz sód.
Zobacz również:
Niestety spożywanie natki pietruszki w nadmiernych ilościach może powodować powstawanie kamieni nerkowych, a także skurcze mięśni macicy u kobiet w ciąży.
Zalety spożywania pietruszki
Ogromna ilość cennych składników odżywczych zawartych w pietruszce nie pozwala przecenić jej dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie.
Pietruszka na zęby i budowę kości
Spożywanie rośliny, za sprawą obecności fluoru i wapnia, pozytywnie wpływa na budowę kości i zębów. Dodatkowo dzięki swoim właściwościom antyseptycznym pietruszka odświeża oddech i zapobiega powstawaniu próchnicy.
Wspomaganie odporności
Dzięki zawartości bakteriobójczego chlorofilu, witaminy C oraz beta-karotenu pietruszka ma działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, zapobiega również chorobom oczu i powstawaniu nowotworów.
Wpływ na układ krążenia
Ze względu na zawartość kwasu foliowego pietruszka poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego. Dzięki żelazu zapobiega anemii, a kwas linolenowy dodatkowo obniża ciśnienie krwi.
Łagodzenie objawów menstruacji
Pietruszka nie tylko uzupełnia niedobory żelaza u kobiet w trakcie miesiączki, ale również redukuje napięcie mięśni gładkich, przynosząc ulgę w bólu. Ponadto pozwala pozbyć się wrażenia obrzmienia niekiedy towarzyszącego menstruacji.
Pietruszka a funkcjonowanie układu moczowego
Ze względu na działanie moczopędne spożywanie pietruszki wspomaga oczyszczanie nerek, a także przyspiesza pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu. Co więcej, dzięki właściwościom antyseptycznym rośliny, jedzenie jej zapobiega rozwojowi bakterii powodujących infekcje pęcherza.
Przepisy na przekąski z pietruszką
Pietruszka pieczona z miodem
To prosta przekąska, do przygotowania której potrzeba ok. 4 dużych korzeni pietruszki i 2 łyżek miodu.
Sposób przygotowania:
Pietruszkę kroimy wzdłuż na dość cienkie kawałki, układami na blasze pokrytej papierem do pieczenia i oblewamy miodem. Pieczemy 20-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Pietruszka pieczona w oliwie cytrynowej
Składniki:
- pół kilo korzeni pietruszki,
- dwie czerwone cebule,
- ⅓ szklanki oliwy,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- skórka otarta z połowy cytryny,
- łyżka kaparów,
- sól i biały pieprz.
Sposób przygotowania:
Pietruszkę obieramy i kroimy w półplasterki. Cebulę po obraniu kroimy w ćwiartki. Pokrojone warzywa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Do blendera wlewamy oliwę, sok z cytryny, dodajemy otartą skórkę cytryny i kapary. Całość blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Warzywa w naczyniu żaroodpornym zalewamy przygotowaną oliwą cytrynową i dokładnie mieszamy. Pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni, co jakiś czas mieszając, aby warzywa upiekły się równomiernie.
Autor: Małgorzata Nowak
Komentarze do: Pietruszka – wartości odżywcze, zalety spożywania