Pitaja – wartości odżywcze i zastosowanie
Zdrowy styl życia wymaga korzystania z wielu różnych produktów, również tych pochodzących z ciepłych krajów. Owoce egzotyczne mają ciekawe kształty, niespotykane liście i zaskakujące barwy, jednak ich smak często rozczarowuje - są mdłe. Mimo to warto jeść tego typu produkty, ponieważ mają wiele wartości odżywczych. Przykładem jest pitaja.
To owoc coraz popularniejszy wśród wielbicieli zdrowego stylu życia. Zawiera wiele składników odżywczych. Świetnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu oraz pomaga zachować zdrowie w sile wieku. Duży plus stanowi też to, że to owoc egzotyczny, który w Polsce jest dostępny o każdej porze roku.
Charakterystyka smoczego owocu
Nazwa, wygląd i smak pitai
Owoce egzotyczne są często określane wieloma terminami. Nie inaczej jest z pitają. Jej nazwy to „smoczy owoc” oraz „truskawkowa gruszka”. Ze względu na to, że zakwita w nocy, można się spotkać z określeniami takimi jak „księżycowy kwiat” czy „królowa nocy”.
Wygląd pitai jest bardzo ciekawy. Skórka ma kolor głębokiego różu, wystają z niej zielone i sztywne liście. Im miększa skórka, tym owoc dojrzalszy. Miąższ w środku jest biały i składa się z wielu czarnych przypominających mak ziarenek. Pitaja ma bardzo intensywny zapach.
Pomimo rzadko spotykanego wyglądu, owoc pitai nie wyróżnia się smakiem. Może przypominać pod tym względem melona, kiwi czy ananasa. Truskawkowa gruszka jest delikatna i lekko kwaskowa. Żeby poprawić smak smoczego owocu, można go lekko schłodzić lub skropić sokiem z cytryny, niektórzy polewają księżycowy kwiat również miodem.
Uprawa pitai
Owoc pitai pochodzi z Meksyku i rejonów Ameryki Środkowej. Księżycowy kwiat jest bardzo prosty w uprawie, toteż można go spotkać w krajach takich jak Chiny, Tajwan, Wietnam, Filipiny czy Malezja. Pitaja to pnącze, które rośnie na skałach i drzewach w suchym, tropikalnym klimacie. Jest kaktusem, a jego kwiaty kwitną parę razy w roku, jednak tylko w nocy.
Pitaja - jak jeść
Gdzie kupić i jak jeść smoczy owoc
Jeśli ktoś chce zjeść pitaję, nie będzie mieć problemu ze znalezieniem tego owocu - jest praktycznie w każdym sklepie. Z wyglądu pitaja może trochę przerażać, jednak je się ją w bardzo łatwy sposób. Wystarczy obrać księżycowy kwiat ze skórki, przekroić na pół i można go jeść łyżeczką. To najpopularniejsza metoda. Inna to pokrojenie owocu w plastry. Trzeba pamiętać, że skórka pitai jest niejadalna, a nasiona nie są trawione przez organizm. Spożycie nasion może powodować różne skutki uboczne, jednak sama pitaja nie działa negatywnie.
Zobacz również:
Zastosowanie w kuchni pitai
Pitaję je się na surowo, ale jeśli ktoś nie przepada za mdłym i nieokreślonym smakiem tego owocu, może wykorzystać go do wielu różnych dań. To świetny składnik do wszelkich chłodzonych deserów - lodów, tortów, musów czy koktajli. Idealnie sprawdza się jako dodatek do sałatek. Pitaję można nie tylko jeść, ale również pić. Sok ze smoczego owocu jest bardzo smaczny i zdrowy. Z dodatkiem soku z cytryny i lodu będzie świetnym napojem na letnie upały. Pitaję wykorzystuje się również do produkcji win.
Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne pitai
Źródło fosforu i wapnia
Pitaja ma w sobie wiele fosforu i wapnia. Wapń to podstawowy budulec kości i zębów. Dostarczanie go organizmowi działa wzmacniająco i zapobiega złamaniom kości, rozwojowi próchnicy, osteoporozie czy reumatyzmowi. Podobny jest wpływ fosforu. Jego niedobór może powodować ogólne osłabienie organizmu (szczególnie kości), bóle mięśni, zmniejszenie odporności, a nawet problemy z układem oddechowym.
Składnik diety odchudzającej
Smoczy owoc jest niskokaloryczny - 100 g zawiera tylko 50 kcal. W 80% składa się z wody. To produkt polecany osobom walczącym z nadwagą, ponieważ nie tuczy, a jest pożywny i daje wiele energii. Sprawdza się jako przekąska między posiłkami.
Działanie przeciw stłuszczeniu wątroby
Chińscy naukowcy po przeprowadzeniu badań na myszach odkryli, że pitaja prawdopodobnie działa przeciwko stłuszczeniu wątroby. Jest to choroba przede wszystkim dotycząca alkoholików, ale nie tylko. Może być efektem długotrwałego zażywania leków lub złego odżywiania, dlatego warto pomyśleć o włączeniu pitai do codziennej diety.
Wspomaganie podczas chemioterapii
W smoczym owocu występuje spora ilość antyoksydantów, które pomagają w walce z nowotworami. Szczególnie poleca się konsumpcję pitai w trakcie chemioterapii. Może to pomóc w ochronie układu krwionośnego.
Pitaja jako sposób na starzenie się
Antyoksydanty działają również przeciwko starzeniu, hamując rozwój wolnych rodników oraz poprawiając stan cery. Ze względu na swój skład, pitaja dobrze nawadnia organizm, co powoduje lepsze ujędrnienie skóry. Spożywanie pitai wpływa pozytywnie również na układ krążenia.
Lek dla diabetyków
Pitaja jest świetnym rozwiązaniem dla chorych na cukrzycę, szczególnie typu 2. Obniża poziom glukozy we krwi. Pomaga również zmniejszyć ilość złego cholesterolu oraz przyspiesza gojenie się ran.
Bomba witaminowa
Smoczy owoc zawiera spore ilości witamin z grup B, C i E. Witaminy z grupy B pomagają zachować równowagę psychiczną oraz wagową i pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Witamina C wzmacnia odporność i zapobiega przeziębieniom. Z kolei witaminy z grupy E przeciwdziałają zakrzepom, chronią przed starzeniem oraz pomagają w zachowaniu płodności.
Autor: Anna Magiera
Komentarze do: Pitaja – wartości odżywcze i zastosowanie