Pizza jest powszechnie liderem w kwestii fast foodów. Możemy kupić ją w każdym sklepie spożywczym, bądź zamówić nawet bez wychodzenia z domu. Od zawsze, jej podstawowymi składnikami było ciasto, pomidory i ser połączone w tradycyjny sposób, jednak obecnie przeważa tam sól i tłuszcze nasycone, a składniki te są bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Naukowcy uważają jednak, że można sprawić, aby pizza stała się źródłem zdrowego pożywienia. Twierdzą, że wystarczy przeformułować jej skład, oczywiście w taki sposób, aby nienaruszyć jej unikalnego smaku.
Profesor Mile Lean, lekarz i dietetyk z School od Medicine uważa, że tradycyjne pizzy powinny być niskotłuszczowe i zawierać co najmniej jedną porcję warzyw. W ten sposób spożywając ją, możemy być spokojni o stan zdrowia naszego serca.
Niestety obecnie, komercyjne receptury oferują duże ilości tłuszczu i soli i jak widać, nikt do tej pory nie zastanawiał się, jak bardzo jest to niebezpieczne dla zdrowia.
Zobacz również:
Zmiana nie będzie taka trudna!
Przeanalizowano 25 standardowych pizz. 8 z nich miało zbyt dużą ilość tłuszczów nasyconych, a 9 znaczny nadmiar soli. Co więcej, pizze te nie spełniały podstawowych wymogów żywieniowych, tj. obecności żelaza, wapnia czy witamin C i A. Jak twierdzi jednak profesor Lean, niektóre z pizz były mimo wszystko dobre pod względem wartości odżywczych, dlatego wystarczy tak naprawdę nieco zmodyfikować recepturę, aby uczynić pizze bardziej odżywcze, bez wpływu oczywiście na ich smak.
Aby pokazać, że jest to możliwe, naukowcy zmodyfikowali nowoczesne receptury. Ograniczyli sól, dodali pełnoziarnistą mąkę, czerwoną paprykę oraz niewielką ilość szkockich wodorostów. Dzięki temu pizza bogata była w błonnik, żelazo i witaminy A, C i B12. Co więcej, zespół skorygował również proporcje ciasta i sera i w ten sposób ilość tłuszczów i białka mieściła się odpowiednich normach.
Jak widać, badania pokazują, że nawet najbardziej pożądany przez nas fast-food może być bezpieczny dla zdrowia. Ważne jest jednak, aby producenci wzięli to doświadczenie pod uwagę i wprowadzili nowe zasady w swojej produkcji.
Komentarze do: Pizza odżywczym posiłkiem? - To jest możliwe