Według najnowszych badań brytyjskich, kobiety na diecie bogatej w produkty takie jak jagody, czekolada, czerwone wino czy herbata są mniej narażone na insulinooporność, która jest zaczątkiem cukrzycy.
Flawonoidy to związki chemiczne występujące w owocach i warzywach. Badania laboratoryjne sugerują, że mogą być związane z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Kierująca badaniami, Aedin Cassidy z University of East Anglia's Norwich Medical School powiedziała, że: „Celem tego badania było nadanie większej wagi tym odkryciom i rozwikłanie działania flawonoidów na ludzi.” Cassidy i jej koledzy chcieli zobaczyć, czy duża grupa badawcza wykaże różnice w ryzyku cukrzycy i czy spożywanie flawonoidów wiąże się z innymi korzyściami dla zdrowia.
W badaniu wzięło udział 1997 zdrowych kobiet z TwinsUK, ogólnobrytyjskiego rejestru dorosłych bliźniąt wolontariuszy. Były one w wieku od 18 do 76 lat i około połowa z nich była po menopauzie. Kobiety wypełniały kwestionariusze żywnościowe, które wykorzystane były do oszacowania spożycia przez nie sześciu rodzajów flawonoidów. Zespół badawczy obliczył również całkowite spożycie kalorii analizowanych kobiet i ich wskaźnik masy ciała (BMI). Uczestniczki były również pytane o historię medyczną swoich rodzin, ogólny styl życia i poziom aktywności fizycznej.
Zobacz również:
Średnie spożycie flawowonoidów wśród kobiet wynosiło 1,2 grama dziennie. Kobiety z najniższym wskaźnikiem spożywały około 0,6 grama, zaś z najwyższym około 1,7 grama. Największym źródłem flawowonoidów w diecie kobiet była herbata. Poza nią uzyskiwano je z winogron, gruszek, wina, jagód, pomarańczy i papryki.
Badacze mierzyli również poziom insuliny oraz glukozy we krwi wszystkich uczestniczek i stosowali te obliczenia do pomiarów odporności na insulinę. Insulinoodporność, uważana za wczesną oznakę w drodze do cukrzycy typu 2, występuje, gdy organizm nie jest w stanie wykorzystać insuliny, którą produkuje do dostarczenia cukru z krwi do komórek.
Podsumowując, kobiety, które konsumowały najwięcej dwóch poszczególnych rodzajów flawonoidów, antocyjanów i flawonów, wykazywały najniższą insulinoodporność. Jak mówi Cassidy: „Pokazaliśmy w naszych badaniach, że wyższe spożycie nawykowe klasy flawowonoidów, zwanych antocyjanami, związków odpowiedzialnych za czerwony lub niebieski kolor jagód i innych owoców i warzyw, może poprawić nasze operowanie glukozą i insuliną.”
Badanie nie może udowodnić jednak, że jedzenie pokarmów bogatych we flawonoidy powoduje zmniejszenie ryzyka insulinoodporności. Flawonoidy mogą również być oznaką jakiegoś innego czynnika, odpowiadającego za różnice, jak chociażby ćwiczeń fizycznych czy ogólnej zdrowej diety. Potrzebne są dalsze badania, aby sprawdzić, działanie tych związków roślinnych w organizmie i określić, jaką dawkę powinniśmy spożywać, aby odnieść korzyści dla zdrowia.
Cassidy uważa, że szczególnie ważne jest spożywanie jagód. Dodaje, iż: „Wcześniejsze badania pokazują, że już jedna porcja dziennie owoców bogatych we flawonoidy, pociąga za sobą lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi i ciśnienia krwi. Niewielkie ilości czerwonego wina i ciemnej czekolady mogą pomóc w działaniach prewencyjnych w ramach zdrowej diety.”
Komentarze do: Pokarmy bogate we flawonoidy obniżają ryzyko cukrzycy