Dotychczasowe badania i analizy wykazały, że dzieci uwielbiają jeść owoce w postaci gotowych do spożycia kawałków wielkości kęsa. W większości szkół natomiast, serwowane są one w całości, co powoduje, że uczniowie sięgają po nie, ale ich nie jedzą. Powoduje to zmniejszenie stopnia konsumpcji i marnowanie niezjedzonych produktów. Większość ludzi wierzy, że dzieci unikają owoców ze względu na smak i urok innych przekąsek. Badanie przeprowadzone przez Cornell University Food i Brand Lab pokazało, dlaczego dzieci stronią od owoców.
Badania przeprowadzone wśród uczniów
Aby rozwiązać tę kwestię, naukowcy z Cornell University przeprowadzili badanie pilotażowe w ośmiu szkołach podstawowych w tej samej dzielnicy. Każda miała za zadanie pokroić jabłka na sześć części (sam proces trwał zaledwie 3:57 sekund). Wyniki pokazały, że uczniowie nie lubią ich jeść w całości z dwóch głównych powodów. Po pierwsze, jest to niekomfortowe dla młodszych dzieci, które borykają się jeszcze z wypadającymi mleczakami. Natomiast dla starszych dziewcząt nieatrakcyjne jest jedzenie dużych owoców w obecności innych. Wyniki jednoznacznie potwierdziły zwiększoną konsumpcję w przypadku pokrojenia produktu na plasterki.
Zobacz również:
Dla potwierdzenia tej tezy, badaniem objęto także uczniów gimnazjum. Trzy szkoły zostały poinformowane, aby jabłka kroić w plasterki, natomiast pozostałe zostały przy normalnych porcjach. W ramach tych pierwszych, produkty podano w kubku i na tacy. Badacze mieli za zadanie sprawdzić i policzyć ilość zmarnowanych owoców przez dzieci. Wyniki wykazały, że sprzedaż jabłek w plastrach zwiększyła się o 71% w porównaniu do szkół, gdzie prowadzono standardowe działania.
Urozmaicony sposób podania kluczem do sukcesu
Jak sami widzimy, łatwiej naszemu dziecku zjeść owoc pokrojony, niż w całości. Zachęciło to wiele szkół w wyposażenie stołówek w krajalnice. Skutkiem tego była zwiększona konsumpcja oraz sprzedaż, ale także pozwoliło to w pewnym stopni zapobiec gromadzeniu się odpadów spożywczych. Aby zachęcić dziecko do konsumpcji większej ilości owoców powinniśmy urozmaicić sposób podania.
Komentarze do: Porcjowanie owoców korzystnie wpływa na zwiększenie ich spożycia wśród dzieci