Szukaj

Posiłki w restauracjach bardziej kaloryczne niż się wydaje

Śniadania, obiady, kolacje... pojedynczy posiłek w restauracji odpowiada za ponad połowę dziennej zalecanej dawki kalorii, przekonują badacze z University of Torono w Kanadzie, w artykule opublikowanym w JAMA Internal Medicine. Naukowcy przestudiowali poziomy sodu, tłuszczu, cholesterolu i kalorii w 685 daniach i 156 deserach z 19 restauracji kanadyjskich. Przeciętny posiłek zawierał 1 128 kalorii.



Generalnie zaleca się, aby zjadać 2 000 kalorii dziennie, aczkolwiek wartość ta dla każdego z nas może zależeć od wagi, aktywności fizycznej, siedzącego trybu życia i innych czynników.

Najpowszechniej przyjmuje się, że dorosła kobieta powinna zjadać od 1 600 do 2 400 kalorii dziennie, a dorosły mężczyzna od 2 000 do 3 000, w zależności od wieku i aktywności fizycznej.

Inne odkrycia z kanadyjskiego badania:

- przeciętny posiłek w restauracji zawiera 151% dziennej zalecanej ilości sodu;

- 60% dziennej zalecanej ilości cholesterolu;

- 89% dziennej zalecanej ilości tłuszczu;

- 83% dziennej zalecanej ilości tłuszczów trans oraz tłuszczów nasyconych.


Naukowcy podsumowują, że tak wysokie poziomy tłuszczów nasyconych są niepokojące, ponieważ według zaleceń Institute of Medicine konsumpcja właśnie tych tłuszczów powinna być tak niska, jak to tylko możliwe.

Dietetycy zalecają także, aby ok. 20 – 35% energii dziennie pochodziło z tłuszczów. W tym badaniu, tłuszcze odpowiadały aż za 45% energii.

Jako całość rezultaty tego badania pokazują, że poziomy kalorii, sodu, tłuszczów nasyconych oraz tłuszczu generalnie są alarmująco wysokie w daniach restauracyjnych, niezależnie od tego, czy udajemy się tam na śniadanie, obiad czy kolację.

Inne badanie, opublikowane w tym samym magazynie, pokazało, że producenci żywności przetworzonej oraz restauracje ociągają się z obniżaniem poziomu sodu w oferowanych daniach.

Prace przeprowadził dr Michael F. Jacobson z Center for Science in the Public Interest, który przeanalizował poziomy sodu w jedzeniu na przestrzeni lat 2005 – 2011.

– Lekarze zalecają tradycyjnie, aby redukować sód w diecie, jeżeli zmagamy się z nadciśnieniem – mówi specjalista. – Jednakże w rzeczywistym świecie jest to dość trudne, biorąc pod uwagę wysokie poziomy sodu w przetworzonej żywności i w daniach restauracyjnych.

Komentarze do: Posiłki w restauracjach bardziej kaloryczne niż się wydaje

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz