Izraelscy naukowcy donoszą, że śniadanie bogate w proteiny i tłuszcze naprawdę tłumi głód i pozwala kontrolować poziomy cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę typu 2. Pracami kierował dr Hadas Rabinovitz w Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie.
Mówi: - Nasze badanie oparliśmy na wnioskach z poprzednich prac. Nasi poprzednicy stwierdzili już, że osoby jedzące regularnie śniadania mają niższy BMI oraz lepiej kontrolują poziomy cukru we krwi niż osoby, które pomijają ten posiłek.
Zespół naukowcy skomponował obfite śniadania. Posiłek bogaty w proteiny i tłuszcze zawiera ok. 1/3 dziennej dawki kalorii, którą powinni zjadać pacjenci z cukrzycą. Klasyczne śniadanie przynosi zaś zaledwie 12,5% dziennego zapotrzebowania na kalorie.
Po 13 tygodniach tej nowej diety okazało się, że uczestnicy badania doświadczyli spektakularnego spadku poziomów cukru we krwi i ciśnienia tętniczego.
Zobacz również:
Dr Rabinowitz mówi: - Nasi pacjenci, którzy jedli śniadania bogate w proteiny przez 3 miesiące, mieli 3 razy mniejsze poziomy cukru we krwi, 4 razy mniejsze ciśnienie, a także mogli zredukować konsumpcję leków antycukrzycowych.
W miarę trwania obserwacji, naukowcy stwierdzili też, że uczucie głodu stale wzrastało u uczestników z klasycznym śniadaniem, podczas gdy w grupie z obfitym śniadaniem stale się zmniejszało, i to do tego stopnia, że uczestnicy przestali stale myśleć o jedzeniu.
Zdaniem naukowca dzieje się tak, gdyż proteiny pomagają zredukować poziomy greliny, czyli hormonu głodu.
Dr Joel Zonszein z Montefiore Medical Center w Nowym Jorku, który nie uczestniczył w tym badaniu, ale został poproszony o komentarz, mówi: - Zmiany były bardzo radykalne. Wyniki tego badania są imponujące.
Prace te zostały zaprezentowane przez Europejskim Stowarzyszeniem Badań nad Cukrzycą.
Komentarze do: Potężne śniadania są idealne dla cukrzyków!