Według wyników najnowszych badań przeprowadzonych na John Hopkins Bloomberg School of Public Health, obniżenie kaloryczności posiłków i napojów w sieciowych restauracjach zmniejszy wskaźniki otyłości.
Nowy trend
Badacze zauważyli, że popularne restauracje sieciowe zaczęły modyfikować swoje menu od 2012 i 2013 roku. Wcześniejsze kaloryczne potrawy, bogate w tłuszcze i sól, zastąpiono daniami dostarczającymi aż 60% mniej kalorii oraz zdrowszymi napojami.
Według badaczy ten nowy trend to efekt regulacji nałożonych na restauracje – zwłaszcza te typu fast food – przez rząd amerykański. Rozporządzenie wymusza umieszczanie informacji o kaloryczności posiłku w karcie dań.
Menu pod lupą
Według badań, codziennie aż 33% dzieci, 41% młodzieży oraz 36% dorosłych stołuje się w restauracjach typu fast food, spożywając tam odpowiednio 191, 404 i 316 kalorii.
Zobacz również:
- Nadwaga, jako ciężki problem współczesnej ludzkości
- Przyczyny otyłości u dzieci
- Ocet jabłkowy. Otyłość - przyprawa, która leczy
- Blokowanie tętnicy żołądka nową metodą leczenia otyłości?
- Jak zwalczyć nawagę?
- Przyczyny otyłości, rodzaje i profilaktyka
- Jemy mniej kalorii, a wciąż mamy problem z otyłością: jak to możliwe?
- Nieoperacyjne leczenie otyłości - balon żołądkowy
- Gdyby kaloryczność każdego z tych posiłków została obniżona o 60% - a takich redukcji dokonała większość analizowanych przez nas restauracji – wpływ tego kroku byłby znaczący dla walki z otyłością - mówi dr Sara N. Bleich, kierwonik badań.
Naukowcy przeanalizowali jadłospisy 66 ze 100 największych sieci restauracji w USA w 2012 i 2013 roku. Nowe wersje menu, zawierające lżejsze potrawy i zdrowsze napoje kierowane są głównie do dzieci. Restauracje nie obniżyły jednak kaloryczności swoich typowych produktów jak hamburgery i pizza, ale zredukowały ilość kalorii w sałatkach. W niektórych sieciach wprowadzono również nowe hamburgery, jednak pod względem kaloryczności przypominają oryginalne wersje.
- Nie możemy zmusić ludzi do zrezygnowania z jedzenia ulubionych potraw, ale mniej kaloryczne potrawy z sieciowych restauracji mogą przyczynić się do łatwiejszego kontrolowania ilości spożywanych kalorii w ciągu dnia, bez konieczności zmiany upodobań – bo to niezwykle trudno zrobić - dodaje dr Bleich.
Gabriela Będkowska
Komentarze do: Potrawy w restauracjach o obniżonej kaloryczności receptą na otyłość?