Kawa jest jednym ze składników diety, nad którym przeprowadzono najwięcej badań. Nowe prace stale są realizowane, a ich wyniki powiększają naszą wiedzę na temat tej używki. Generalnie uzyskane do tej pory rezultaty sugerują, że umiarkowana konsumpcja kawy nie jest powiązana z negatywnym działaniem na zdrowie sercowo-naczyniowe.
Według ostatnich badań, w przypadku większości zdrowych ludzi kawa pita z umiarkowaniem nie pogorszy stanu ich zdrowia układu naczyniowego i serca.
Co więcej, wyższe spożycie zielonej herbaty i kawy jest odwrotnie powiązane z ryzykiem udaru mózgu i choroby sercowo-naczyniowej w generalnej populacji.
Wiele znaczących badań poświącono też powiązaniom konsumpcji kawy i kluczowych czynników ryzyka zdrowia sercowo-naczyniowego, takich jak nadciśnienie i podniesione poziomy cholesterolu.
Większość dowodów sugeruje, że regularna umiarkowana konsumpcja kawy kofeinowej nie ma długoterminowego działania na ciśnienie krwi oraz nie podnosi ryzyka nadciśnienia.
Zobacz również:
Ostatnie badanie zasugerowało z kolei, że filtrowana przez papier kawa może mieć niekorzystne działanie na poziomy cholesterolu we krwi.
Warto dodać, że coraz więcej badań wspiera tezę, iż wpływ kawy na poziomy cholesterolu zależy od metody parzenia. Inne badania bowiem wykazały, że niefiltrowana kawa podnosi poziomy cholesterolu we krwi, czego nie stwierdza się w przypadku kawy filtrowanej, gdyż związki podnoszące poziomy cholesterolu zostają przechwycone przez filtr.
W 2013 temat kawy oraz śmiertelności był przedmiotem wielu badań naukowych i publikacji, które dały zresztą sprzeczne rezultaty, co widać na powyższym przykładzie.
Jedno badanie stwierdziło też, że ludzie pijący powyżej 28 filiżanek kawy tygodniowo są o 21% bardziej zagrożeni zgonem niż ludzie, którzy piją mniejsze ilości tej używki.
Z kolei metaanaliza 23 badań doszła do wniosku, że tak naprawdę konsumpcja kofeiny jest odwrotnie powiązana z ryzykiem śmierci.
Komentarze do: Powiązanie kawy z chorobą sercowo-naczyniową