Dzieci lubią słodkie i tłuste, czyli słodycze, słodzone napoje, chipsy. Naprawdę? Nowe badania, opublikowane w Food Quality and Preference, podburzają te powszechne przekonania, że wszystkie dzieci poniżej 10 roku życia mają ten sam smak. Co więcej - pokazują, że kraj zamieszkania, kultura i wiek także odgrywają rolę w tych preferencjach.
W trakcie swoich badań, które stanowią część projektu IDEFICS (Identification and prevention of Dietary and lifestyle induced health Effects In Children and infants), naukowcy przeanalizowali smakowe preferencje ponad 1 700 dzieci w wieku od 6 do 9 lat, zamieszkujących Włochy, Estonię, Cypr, Belgię, Szwecję, Niemcy, Węgry i Hiszpanię.
Posługując się testami sensorycznymi, badacze określili u uczestników ich upodobania do słodkiego, tłustego, słonego i do glutaminianu sodu (wzmacniacz smaku, który korensponduje z piątym podstawowym smakiem, zwanym umami).
Rezultaty były zaskakujące. Dr Silvia Bel-Serrat z University of Zaragoza mówi: - Zaobserwowaliśmy - wbrew powszechnym przekonaniom, że wszystkie dzieci lubią zjeść na słodko i tłusto - iż preferencje dzieci z różnych krajów były zupełnie odmienne.
Zobacz również:
Na przykład, ponad 70% niemieckich dzieci woli ciastka z dodatkiem tłuszczu w porównaniu do 35% dzieci z Cypru. Większość niemieckich uczestników wybierała pełny sok jabłkowy, podczas gdy Szwedzi, Włosi i Węgrzy woleli wersję z dodatkiem cukru i smaków.
Anne Lanfer z Institute for Prevention Research and Epidemiology w Bremen w Niemczech, mówi: - Oznacza to, że na preferencje smakowe wpływają czynniki kulturowe. Zaobserwowaliśmy też, że preferencje smakowe u dzieci rozwijały się podobnie w miarę tego, jak dzieci rosły. We wszystkich 8 krajach starsze dzieci miały większe skłonności ku słonemu i słodkiemu niż dzieci młodsze.
Badacze sprawdzili również, które smaki różniły się w zależności od płci dziecka, wykształcenia rodziców, wzorców żywienia we wczesnych latach życia, czasu spędzanego przed telewizorem oraz rodziców posługujących się jedzeniem jako nagrodą.
Okazało się, że nie było powiązania dla tych czynników w przypadku skłonności do cukru, słonego, tłustego i umami pośród dzieci, mimo że wcześniejsze badania przypisały tym czynnikom wpływ na preferencje smakowe.
Komentarze do: Powiedz mi, skąd jesteś, a ja ci powiem, jakie lubisz smaki