Naukowcy dostarczyli właśnie dowodów na to, że substancje naturalne, które znajdują się w ekstrakcie z nieprażonych ziaren zielonej kawy, pomagają w kontrolowaniu podwyższonego poziomu cukru we krwi oraz pozytywnie wpływają na wagę ciała. Prezentacja na temat kwasu chlorogenowego, będącego popularnym suplementem diety, stanowiła część 245 National Meeting & Exposition Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego.
Joe Vinson, naukowiec, który przeprowadził badania, zaznaczył, że cukrzyca typu 2 jest najbardziej rozpowszechniona odmianą tej choroby, która staje się w skali świata coraz poważniejszym problemem zdrowotnym.
W samych tylko Stanach Zjednoczonych prawie 26 milionów ludzi cierpi na chorobę, w której trzustka produkuje zbyt mało insuliny, aby wykorzystać dostarczoną ilość cukru, lub w której komórki organizmu są odporne na działanie insuliny. Poziom cukru we krwi wówczas wzrasta, zwiększając tym samym ryzyko ataku serca, udaru i innych problemów zdrowotnych.
Obecnie w leczeniu cukrzycy typu 2 stosuje się doustne środki farmakologiczne, które stymulują wydzielanie insuliny i/lub zmniejszają odporność na nią. Ponadto zaleca się zmiany w diecie, które mają na celu kontrolowanie poziomu cukru, oraz utratę wagi wiążącą się z mniejszą odpornością na insulinę.
Doktor Vinson stwierdził, że zwyczajna pigułka lub kapsułka na bazie naturalnych składników, która pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i dodatkowo wspomaga utratę wagi, byłaby milowym krokiem w leczeniu cukrzycy typu 2. Najnowsze wyniki badań, podobnie jak wszystkie wcześniejsze, nie wykluczają istnienia takiego remedium.
Zobacz również:
Jest wiele dowodów potwierdzających to, że picie kawy obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Pewne rozległe badania naukowe wykazały, że osoby, które piją dziennie siedem filiżanek kawy, zmniejszają o połowę ryzyko zapadnięcia na cukrzycę typu 2 w stosunku do osób, które tylko dwukrotnie w ciągu dnia piją ten dobroczynny płyn.
Według wyników badań to kwas chlorogenowy jest aktywnym składnikiem kawy, który jednocześnie chroni przed cukrzycą i kontroluje poziom glukozy u osób zdrowych, u tych z rozpoznanym stanem przedcukrzycowym oraz u samych cukrzyków.
Kwas chlorogenowy jest substancją, która naturalnie znajduje w jabłkach, wiśniach, śliwkach (zarówno świeżych, jak i suszonych) oraz wielu innych owocach i warzywach.
Vinson podkreślił również, że kawa, dzięki swej popularności, stanowi najlepsze źródło dużych ilości tej substancji. Dużą zawartością kwasu chlorogenowego charakteryzują się ponadto ziarna zielonej lub nieprażonej kawy.
Niestety wysoka temperatura, w której przygotowuje się ziarenka kawy, aby były zdatne do spożycia, zdecydowanie zmniejsza ilość kwasu chlorogenowego. W związku z tym, w trakcie najnowszych badań skupiono się na zastosowaniu skoncentrowanego ekstraktu z ziaren zielonej kawy, który zawiera znaczące ilości tej substancji.
We wcześniejszych badaniach Vinson odkrył, że ludzie z nadwagą lub otyłością, którzy wprowadzili do swojej diety taki ekstrakt, stracili około 10% swojej wagi w przeciągu 22 tygodni.
Najnowsze badania miały na celu udokumentowanie efektywności powszechnie dostępnego ekstraktu z zielonej kawy, podawanego w różnych dawkach, na poziom cukru we krwi u 56 dorosłych osób, które nie miały problemów z ilością glukozy we krwi.
Stwierdzono bezsprzeczną zależność pomiędzy dawką a reakcją, jeśli chodzi o ekstrakt z zielonej kawy, przy czym nie zauważono żadnych żołądkowo-jelitowych efektów ubocznych, a każda ilość ekstraktu z zielonej kawy wywoływała znaczące obniżenie poziomu cukru we krwi.
Vinson podziękował za fundusze uzyskane od firmy Applied Food Sciences, Inc., która ma w swojej ofercie zieloną kawę z antyoksydantami.
Komentarze do: Pozytywny wpływ ziaren zielonej kawy na poziom cukru we krwi