Szukaj

Prewencja dietetyczna w chorobie nowotworowej

Ponad milion Amerykanów tego roku zostanie zdiagnozowanych z rakiem, informuje serwis NaturalNews. Większość pacjentów umiera nie z powodu pierwotnego guza, ale raczej z powodu metastaz (przerzuty raka na inne części ciała), albo z powodu skutków ubocznych leków.



Na przykład, czerniak złośliwy odpowiada za 4% nowotworów skóry, ale też za 80% zgonów z powodu raka skóry, ze względu na potężny potencjał tworzenia metastaz.

Powstrzymywanie raka przed przerzutami zaczyna się od zdrowej diety, mówią eksperci z NaturalNews. Większość nowotworów zależy od czynników środowiskowych i stylu życia, takich jak palenie, alkohol, oparzenia słoneczne, zanieczyszczenia, infekcje, stres i otyłość. Dobre odżywianie pozwala zniwelować te czynniki ryzyka.

Mikroskładniki odżywcze zapobiegają mutacjom, redukują rozmiar guza, a także nie pozwalają komórkom nowotworowym na przedostanie się do krwiobiegu.


Dieta bogata w owoce i warzywa, zioła i przyprawy, jest związana z redukcją raka i jego rozprzestrzeniania się.

Ostatnie badania pokazały także, że nowotwory kochają cukier. Wysokie poziomy cukru oraz insuliny zwiększają zapalenie, które przyczynia się do rozprzestrzeniania się raka. Dieta niskowęglowodowanowa redukuje rozrost guza.

Szkody wyrządzane przez cukier i inne toksyny można załagodzić antyoksydantami i antyzapalnymi substancjami, które możemy znaleźć w jedzeniu, włączając w to produkty bogate we włókna pokarmowe, grzyby, zieloną herbatę, kurkumę, imbir, kwasy tłuszczowe omega 3 (znajdowane w rybach i orzechach).

Warto jeść kapustę, tymianek, seler, rozmaryn, jagody, owoce cytrusowe, czekoladę i pić czerwone wino. Dobry jakościowo olej rybny, witamina D i kurkumina to najlepsze suplementy antyzapalne – wysoki poziom witaminy D redukuje zachorowalność na raka o ponad 70%!

Komentarze do: Prewencja dietetyczna w chorobie nowotworowej

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz