Badanie opublikowane w Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics podaje, że istnieje coraz więcej dowodów na korelację miedzy dietą a trądzikiem. Szczególnie niebezpieczne dla rozwoju choroby są produkty o wysokim indeksie glikemicznym oraz nabiał. Naukowcy sugerują, że żywienie medyczne (MNT) może być skutecznym sposobem na wyleczenie trądziku.
Ponad 17 milionów Amerykanów cierpi z powodu trądziku. Przypadłość ta wpływa na jakość życia szczególnie w przypadku młodych ludzi, powodując lęki, depresje i wycofanie społeczne.
Już od XIX wieku łączono trądzik ze sposobem odżywiania, wskazując czekoladę, cukier i tłuszcze jako główne przyczyny choroby. Jednak w latach sześćdziesiątych XX wieku porzucono pogląd, że dieta ma wpływ na cerę.
W ostatnich latach dermatolodzy i dietetycy powracają do dziewiętnastowiecznych przekonań i zaczynają coraz bardziej interesować się żywieniem medycznym jako metodą leczenia trądziku.
Naukowcy z Nowego Jorku zrobili przegląd badań na temat związku między trądzikiem a odżywianiem i przeanalizowali prace z trzech ważnych okresów: wczesnohistoryczne, z czasów, gdy powszechnie wierzono we wpływ diety na cerę i najnowsze dowody naukowe.
Zobacz również:
Podczas analizy badacze zwracali uwagę na szereg danych, takich jak uczestnicy badania, metody badawcze, źródła, początkowe wyniki, ostateczne wyniki i wnioski, współzmienne oraz ograniczenia.
Konkluzja naukowców jest taka, że produkty o wysokim indeksie glikemicznym oraz częste spożywanie nabiału korelują z występowaniem trądziku.
Badacze zwracają również uwagę, że badania z ostatnich 10 lat nie identyfikują diety jako bezpośredniej przyczyny trądziku, jednak sposób odżywiania może wpływać na chorobę oraz ją zaostrzać.
Naukowcy zachęcają dermatologów i dietetyków do współpracy nad przygotowaniem dokładniejszego badania sprawdzającego wpływ diety na ryzyko występowania trądziku.
Celem badania miałoby być opracowanie metody żywienia, która mogłaby być wykorzystana w leczeniu trądziku. W międzyczasie naukowcy zachęcają lekarzy do zasięgnięcia opinii dietetyka w przypadku leczenia pacjentów z trądzikiem.
Komentarze do: Produkty o wysokim indeksie glikemicznym oraz nabiał wywołują trądzik (1)
Picie mleka a trądzik
1Uważam, ze nabiał moze niekorzystnie wpływac na nasza skórę, ale nie koniecznie u wszystkich. Ja po odstawieniu mleka zauważyłam zmianę na plus. Zaczęłam używac leków, [reklama] taki żel stosowałam go rano i wieczorem i ... pokaż całość