Nowe badania opublikowane w American Journal of Lifestyle Medicine nawołują ekspertów zdrowia publicznego do powszechnego działania, by ulepszyli dostęp do spożycia owoców i warzyw. Odkrycia z Michigan State University ( USA, stan Michigan) podają, że puszkowana żywność dostarcza odpowiednich wartości spożywczych, pomagając ludziom zwiększyć ich spożycie owoców i warzyw, w łatwo osiągalny i bezpieczny sposób, niezależnie od poziomu przychodu i barier geograficznych.
Jakość wytworów mrożonych, świeżych a puszkowanych
Studia „ Odżywianie się i porównanie kosztów wybranych zapuszkowanych, mrożonych i świeżych warzyw i owoców” przeanalizowało więcej niż 40 naukowych dzienników badawczych i danych odżywczych, porównując puszkowane warzywa i owoce ze świeżymi i mrożonymi, w oparciu o cenę i substancje odżywcze. Badacze odkryli:
Warzywa i owoce w puszce dorównują odżywczo tym świeżym i mrożonym, a w niektórych przypadkach je przewyższają.. W zasadzie, puszkowane pomidory mają więcej likopenu (barwnika i przeciwutleniacza) niż pomidory świeże, co wiąże się z obniżeniem ryzyka raka i zwiększeniem witaminy B. Puszkowanie pomaga wytworzyć błonnik u niektórych warzyw jak fasola, przez co jest on bardziej rozpuszczalny, i bardziej użyteczny dla ludzkiego ciała.
Zobacz również:
Rodziny mogą rozszerzyć swój budżet na warzywa, wybierając produkty puszkowane. Albowiem te, są korzystniejsze cenowo od świeżych bądź mrożonych odmian. Pozwala to oszczędzić połowę pieniędzy wydanych na mrożone i 20% na świeże warzywa i owoce, bez ubytku jakościowego substancji odżywczych.
Puszkowane warzywa i owoce zapewniają dobry smak i bezpieczną opcję dla ludzi i ich odżywczej diety. Wysoko grzewczy proces puszkowania jest jednym z bezpieczniejszych procesów chroniących żywność ponieważ zapobiega dojrzewaniu mikroorganizmów powodujących choroby pokarmowe. To ważna bezpieczna korzyść, zważając, że w amerykańskich szpitalach ponad 128 tysięcy obywateli rocznie boryka się z zatruciem pokarmowym.
Wnioski
Steven Miller, doktor filozofii, główny prowadzący badań oraz asystent profesora w MSU Center for Economic Analysis powiedział: „ Warzywa i owoce w puszcze dostarczają wysokiej jakości substancji odżywczych amerykanom nieżalenie skąd są i jaki jest ich dochód. Zwiększenie dostępności jest ważnym czynnikiem odżywiania się, którego wielu amerykanów potrzebuje. Puszkowane pożywienie są całorocznym rozwiązaniem i pomagają rodzinom przygotować zdrowy i zbilansowany posiłek.”
Jarosław Koperski.
Komentarze do: Produkty puszkowane mają wiele korzyści!