Szukaj

Produkty zawierające konserwanty a choroby układu pokarmowego

Dane statystyczne są zatrważające. Każdego roku na raka żołądka umiera na świecie 700 tys. osób. W Polsce jest to blisko 6 tys. chorych. Konieczna jest odpowiednia profilaktyka i świadomość społeczeństwa, że to głównie styl życia jaki prowadzimy wpływa na nasz stan zdrowia. Styl życia to między innymi zła dieta złożona z produktów zawierających konserwanty, sztuczne barwniki i ulepszacze smakowe.




Nieregularne posiłki i dania pozbawione niezbędnych wartości odżywczych są przyczyną wielu chorób układu pokarmowego.

Jednym z najbardziej szkodliwych związków, wpływającym niekorzystnie na układ trawienny jest dwutlenek siarki, wykorzystywany w przemyśle spożywczym podczas produkcji kiełbasy, warzyw przetworzonych i przetworów z grzybów. Aby uchronić się od schorzeń układu pokarmowego, które może wywołać ten związek, nie należy sięgać po produkty, których etykiety zawierają symbol E220 - radzi Anna Rogulska, dietetyk Zakładu Produkcji Spożywczej „Krzętle”.


Oczami specjalisty

Najważniejsze schorzenia układu pokarmowego, oprócz wymienionych powyżej, to choroba wrzodowa, zapalenie wątroby i zespół jelita drażliwego. Z wszystkimi można jednak skutecznie walczyć.


Wystarczy zastanowić się przez chwilę, czy to, co jemy jest wartościowe i odżywcze, a przy tym naturalne i nie skażone różnego rodzaju konserwantami. Sięgając po dania gotowe, łatwe i szybie w przyrządzeniu, nie kierujmy się jedynie ich wyglądem i ceną, spójrzmy przede wszystkim na etykiety i skład. Dzięki temu unikniemy tych produktów, które w sposób szczególny narażają nas na groźne choroby układu pokarmowego - radzi dr Beata Woźniak, specjalista gastrolog z Zakładu Opieki Zdrowotnej „Salve”.

Chcesz wiedzieć więcej?

Więcej informacji na temat schorzeń układu pokarmowego i zdrowej diety, można uzyskać podczas wizyty u lekarza gastrologa. Dr n. med. Beata Woźniak, specjalista gastrolog, przyjmować będzie 25.11.2008 r. w godzinach 12.30 - 14.30. Porady będą miały miejsce w Niepublicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej „Salve”, przy ulicy Andrzeja Struga 3 (tel. 042 633 78 01)

Serdecznie zapraszamy!!!

Magdalena Juźwiak
Młodszy specjalista ds. PR
Biuro prasowe ZPS „Krzętle”

Żarówka PR i Marketing
ul. Andrzeja Struga 2
90-425 Łódź
tel./fax 42 631 01 08

Komentarze do: Produkty zawierające konserwanty a choroby układu pokarmowego

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz