Składnik, który możemy znaleźć w jajkach, równie skutecznie obniża nadciśnienie co powszechnie stosowane leki, sugerują naukowcy z Clemson University. Ich badanie zostało przedstawione na National Meeting & Exposition of the American Chemical Society w Nowym Orleanie. Badacze sugerują, że białko jajek w połączeniu z lekami może być skuteczną kombinacją zwalczającą wysokie ciśnienie krwi u ludzi.
Dr Zhipeng Yu mówi: - Udowodniliśmy w laboratorium, że substancja w białku jaja, peptyd RVPSL, jeden z budulcowych bloków proteinowych, redukuje ciśnienie krwi tak jak Captopril (lek przeciwko nadciśnieniu).
Wcześniejsze badania wykazały, iż ów peptyd blokuje produkcję enzymu podnoszącego ciśnienie krwi.
Badacze z CU donieśli zaś w najnowszych pracach, że u szczurów karmionych RVPSL w ilościach równych zawartości peptydu w 6 białkach, stwierdzono takie samo korzystne działanie na nadciśnienie co przy niskich dawkach Captoprilu.
Yu mówi: - Nasze wyniki wspierają rezultaty poprzedniego badania.
Zobacz również:
Dodajmy jeszcze, że jedzenie białek powiązano już z lepszą kontrolą cukru we krwi w przypadku cukrzycy oraz z niższym cholesterolem.
W badaniach użyto RVPSL podgrzanego do 93 stopni Celsjusza. Jajka gotowane w większych temperaturach mogą skuteczniej obniżać nadciśnienie, sugerują badacze.
– Proteiny jajek smażonych w wysokich temperaturach wykazały się większą zdolnością do redukowania nadciśnienia niż jajek gotowanych w 100 stopniach Celsjusza – mówił dr Yu na konferencji.
Dr Robin Kaiden, biorąca udział w spotkaniu, mówi: - Odkrycia te nie zostały zweryfikowane przez innych naukowców. Nie jest więc jasne, czy w kolejnych testach uzyskamy takie same rezultaty. A jedynie dalsze testy oraz badania przeprowadzone na ludziach mogą potwierdzić te wyniki na sto procent. Badanie to zostało przeprowadzone na gryzoniach, a więc nie możemy przekładać jego rezultatów na ludzi – nie na tym etapie.
Jeżeli odkrycia te się potwierdzą, będziemy mogli mówić, że jedzenie białek to cenne narzędzie w walce z nadciśnieniem. Mogłoby to obniżać dawki leków oraz ich negatywne skutki uboczne.
Komentarze do: Proteiny z jajek mogą obniżyć ciśnienie krwi