Przepis na "zielony" czerwony barszcz
Od czego zacząć wprowadzanie ekologii na wigilijny stół? Od czerwonego barszczu – mówi Agnieszka Sienkiewicz, dietetyk ORGANIC Farma Zdrowia – Tradycja każe, aby na stole wigilijnym znalazło się 12 rodzajów pokarmu. Barszcz zawiera aż 9 różnych składników. Poza tym, bio barszcz pozwala wyjątkowo intensywnie doświadczyć, co to znaczy smak żywności z naturalnych upraw ekologicznych. Dla niektórych będzie to powrót do smaków z dzieciństwa – zapewnia Agnieszka Sienkiewicz.
Dlaczego barszcz czerwony na zielono?
Buraki – należą do grupy warzyw, które najbardziej absorbują chemikalia. Dlatego tak ważne, aby pochodziły z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, gdzie nie używa się żadnych chemicznych oprysków ani pestycydów. Za intensywny kolor buraków odpowiada jego barwnik, który należy do przeciwutleniaczy – warzywa ekologiczne posiadają więcej przeciwutleniaczy niż te z konwencjonalnych upraw.
Ciecierzyca – należy do warzyw strączkowych, których jest zdecydowanie za mało w naszej diecie. Ciecierzyca ekologiczna ma mnóstwo wartości odżywczych. Jest jednym z najcenniejszych źródeł białka, węglowodanów, minerałów i witamin.
Marchew, seler , pietruszka, por, cebula – w ekologicznych uprawach nie używa się środków ochrony roślin. A więc warzywa, by przetrwać, muszą same wyprodukować więcej przeciwutleniaczy, które potem wzmacniają nasze ludzkie organizmy. Jak pokazują badania, ekologiczna marchewka ma 2 razy więcej karotenu niż konwencjonalna
Zobacz również:
Olej lniany – dodany na talerzu nieoczyszczony olej wzbogaci danie w kwasy tłuszczowe omega 3 i charakterystyczny posmak siemienia lnianego. W rolnictwie ekologicznym wykorzystuje się tradycyjną, sprawdzoną agrotechnikę, która procentuje surowcem najwyższej jakości.
Boże Narodzenie to czas, kiedy bardziej myślimy o innych, o swoim otoczeniu, kiedy staramy się być lepszymi ludźmi. Wybierając produkty ekologiczne, mamy nie tylko pewność, że podajemy swoim bliskim żywność najwyższej jakości, ale także wspieramy uczciwe praktyki wobec wytwórców oraz dbamy o naturę. Wśród priorytetów rolnictwa ekologicznego znajduje się bowiem uczciwe traktowanie rolników oraz ochrona środowiska naturalnego.
Przepis na ekologiczny barszcz czerwony
Składniki:
• zakwas: 1 kg buraków • 2 ząbki czosnku • skórka razowego chleba
• warzywa na wywar: 1 kg buraków • 50 dkg włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por) • 2 cebule
• ciecierzyca bio w zalewie
• 20 g suszonych grzybów bio
Sposób przygotowania:
Zakwas buraczany:
• 1 kg buraków umyć, obrać i pokroić na plastry, następnie ułożyć w kamiennym,
wyparzonym uprzednio garnku lub dużym szklanym słoju.
• Do przegotowanej, wystudzonej wody dodać 2 roztarte ząbki czosnku, zalać nią buraki i dodać skórkę razowego chleba.
• Słój przykryć czystą ściereczką, pozostawić na 4-5 dni w temperaturze pokojowej, następnie odcedzić
Barszcz:
• Przygotować 2 litry wywaru z warzyw.
• Osobno ugotować opłukane i namoczone w wodzie suszone grzyby, odcedzić.
• Do ugotowanego wywaru dodać 1 szklankę zakwasu buraczanego, zamieszać, nie gotować.
• Na talerz położyć 1 łyżkę odsączonej z zalewy cieciorki, wlać barszcz.
• Dodać pokrojone w paski ugotowane grzyby. Można dodać 1 łyżeczkę oleju lnianego.
Komentarze do: Przepis na "zielony" czerwony barszcz