Przysmaki z owoców i warzyw na zimowe przyjęcie
Zima a w szczególności Styczeń to czas zabawy, trwa karnawał, nic więc dziwnego, że masz ochotę ubrać wyjątkową kreację i wraz z partnerem pójść potańczyć, by przypomnieć sobie dawne szaleństwa na parkiecie. Pochłaniają Cię jednak całkowicie codzienne obowiązki domowe oraz praca zawodowa i nie masz już siły na zabawę? Czas to zmienić! Wraz z przyjaciółmi zorganizuj wieczór taneczny i baw się do białego rana!
Dzieci z pewnością przypilnuje babcia, a Ty wraz z mężem , baw się jak przed laty.
Jaki przysmak owocowo-warzywny możesz przygotować na zimowe przyjęcie?
Warzywna zapiekanka
Składniki:
- 3 kalarepki
- mała puszka kukurydzy
- pół szklanki zielonego groszku
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki natki pietruszki
- po 1 łyżce usiekanego lub suszonego tymianku i cząbru
- 3 szklanki śmietany 18%
- 2 jajka
- 4 łyżki masła
- pół szklanki startego sera gouda
- 2 łyżki usiekanych orzechów włoskich
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kalarepkę, cebulę i marchewkę obierz, umyj i pokrój w kostkę. W rondlu stop 2 łyżki masła, zeszklij cebulę, dodaj kalarepkę oraz marchewkę i duś ok. 5 minut. Następnie przypraw solą, pieprzem i wymieszaj z kukurydzą i groszkiem. Dodaj tymianek i cząber oraz natkę pietruszki, wymieszaj, chwilę duś razem. Naczynie do zapiekania wysmaruj łyżką masła, wyłóż warzywa. Śmietanę rozkłóć z jajkami, solą i pieprzem, polej potrawę, obłóż plasterkami masła, posyp usiekanymi orzechami wymieszanymi z tartym serem i zapiekaj ok. 30 minut w temp. 180°C.
Oczywiście, bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie smacznych, bezalkoholowych mixów na bazie owocowych soków. W sklepach znajdziesz mnóstwo oryginalnych smaków, wystarczy, że wymieszasz je ze sobą, a otrzymasz ciekawy i zdrowy mix sokowy. Równie smaczne są mix'y na bazie jednego soku o smaku, pomarańczowym, ananasowym czy porzeczkowym jak i na mieszance dwóch a nawet trzech smaków. Przykładowy przepis:
Pomidorowy napój z arbuzem
- 3 szklanki soku pomidorowego
- 500 g arbuza
- sól
Zobacz również:
- po szczypcie suszonej bazylii i tymianku
- pieprz, mielona papryka i starta gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania: branego ze skóry i pozbawionego pestek arbuza pokrój w drobną kostkę, a następnie schłodź . Sok pomidorowy dokładnie wymieszaj lub zmiksuj ze wszystkimi przyprawami i lekko schłodzić. Następnie do wysokich szklanek włóż kostki arbuza, zalej doprawionym do smaku sokiem. Gotowe!
- Pół szklanki soku bananowego
- Pół szklanki soku porzeczkowego
- 2 kostki lodu
- Pokrojona pomarańcza
Szybki i smaczny drink bezalkoholowy. Wymieszaj ze sobą oba smaki soków i dodaj do nich 2 kostki lodu. Możesz podawać w wysokich szklankach ozdobionych pomarańczą.
Muffinki ryżowe z owocami
Składniki:
- 1 szklanka ryżu krótkoziarnistego (do risotto)
- 3 szklanki mleczka kokosowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 jaja
- 2 łyżki masła
- 500 g owoców (np. brzoskwinie z puszki)
- 2 łyżki cukru
- 250 ml śmietany kremówki
- sól
Mleczko kokosowe dopraw szczyptą soli i zagotuj. Dodaj ryż i powoli gotuj pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu. Dodaj cukier waniliowy.Owoce pokrój na małe kawałki. Na patelni rozpuść masło, dodaj owoce oraz cukier. Smaż na mocnym ogniu, aż owoce puszczą sok. Ważne, aby zachowały swój kształt. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z przestudzonym ryżem. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą ryżową. Teflonowe formy na 12 muffinek nasmaruj masłem i wypełnij powstałą masą ryżową. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Muffinki powinny się zrumienić i urosnąć.Muffinki podawaj na ciepło ze smażonymi owocami oraz ubitą śmietaną.
Galaretka na bazie soku owocowego
Składniki:
- 4 szklanki ulubionego soku owocowego
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki żelatyny
- sok z 1-2 cytryn
Pomysły na mixy sokowe są nie tylko oryginalne ale i smaczne. Pamiętaj, że zdrowe i niskokaloryczne przysmaki pełne witamin wpływają na Twój wygląd i zdrowie: witamina E (zawarta w pietruszce, czerwonej papryce, szpinaku czy pomidorach) poprawia elastyczność i miękkość naskórka, wpływa także na naczynia krwionośne, poprawiając ukrwienie i koloryt skóry, cynk (znajdujący się w cytrusach, morelach czy brzoskwiniach) korzystnie wpływa na ilość przeciwciał oraz wspomaga metabolizm witaminy A, a selen (obecny w cytrusach i awokado) wzmacnia odporność oraz wspomaga działanie witaminy E.
Polecamy również:
Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw, owoców i picia soków
Zimowe przepisy na potrawy bogate w witaminy
Karol Okrasa poleca jak przygotować zdrowe świąteczne potrawy
Komentarze do: Przysmaki z owoców i warzyw na zimowe przyjęcie