Szukaj

Pszenica zawiera ponad 23 000 szkodliwych białek

Nie jest tajemnicą fakt, że na świecie jest coraz więcej osób z nadwrażliwością lub nawet nietolerancją glutenu. To, czego się przeważnie nie rozumie, jeśli chodzi o trudności lub niezdolność do trawienia pokarmów zawierających pszenicę, jest fakt, że gluten znajdujący się w tym zbożu składa się z dziesiątków tysięcy potencjalnie śmiertelnych białek, które są w stanie siać prawdziwe spustoszenie w organizmie.



W swoim artykule opublikowanym przez portal GreenInfo, dr Sayer Ji - specjalista w dziedzinie dietetyki - wyjaśnia, że dzisiejsza pszenica jest w rzeczywistości produktem stworzonym z trzech różnych odmian tego zboża.

Mąka, która jest obecnie dostępna na rynku i wykorzystywana do wypieku większości pieczywa i innych produktów wysoko przetworzonych, pochodzi z połączenia różnych odmian pszenicy, które jest odpowiedzialne za coraz więcej problemów zdrowotnych ludzi, takich jak na przykład zespół jelita drażliwego czy nadpobudliwość.

Winę zrzuca się za zwyczaj na „gluten”, czyli ogólne, wszechobecne wyrażenie sugerujące, że tylko jeden składnik pszenicy jest szkodliwy. Jednak wyniki badań naukowych dowodzą, że dzisiejsza pszenica może zawierać w sobie nawet 23 788 różnych odmian białka, z których wszystkie mogą łączyć się i mieszać, tworząc substancje szkodliwe dla zdrowia.


Gluten to termin łaciński oznaczający klej i oznacza ciastowaty kompleks białek znajdujących sie w pszenicy, spośród których wyróżnia się między innymi prolaminy i gluteliny. Którakolwiek z tych substancji może wywołać reakcje antygenowe, kiedy na przykład system immunologiczny myli pewne białko przenicy z innym i wywołuje swoistą lub nieswoistą reakcję immunologiczną.


Organizm atakuje wówczas sam siebie, umożliwiając tym samym powstanie białek o niemal identycznej budowie jak tabletki nasenne i przeciwbólowe oraz zaraźliwe wirusy aktywujące układ immunologiczny.

Liczne białka znajdujące się w dzisiejszej pszenicy mogą narazić na szwank odporność, podrażnić przewód pokarmowy i zatruć krew, ważne organy i mózg. Spożywanie pszenicy powoduje reakcję autoimmunologiczną u większości ludzi, jednak różni sie ona w swoim przebiegu – u niektórych może ona pozostać niezauważalna, a u innych wywołać takie choroby jak autyzm czy schizofrenia oraz inne uszkodzenia mózgu.

W zależności od tego, jak bardzo kleiste jest dane białko, w jaki sposób łączy się z innymi oraz jak jest trawione, różnie wpływa ono na organizm człowieka.

Dla przykładu, niektóre łańcuchy aminokwasów produkowane przez prolaminy przypominają pewne farmaceutyki, a niektóre spośród nich mogą nawet aktywować w mózgu receptory opoidowe podczas trawienia.

Ponieważ wiele białek znajdujących się w dzisiejszej pszenicy jest niestrawnych, mogą one wszystkie wywołać problemy u osób, które je spożywają. Ze względu na mniejszą zawartość glutenu, który z resztą różni się od tego dzisiejszego, bardziej tradycyjne odmany pszenicy są lepiej przyswajane przez osoby z nadwrażliwością na gluten. Mimo wszystko należy zachować zdrowy rozsądek, nawet jeśli chodzi o tradycyjne odmiany pszenicy.

Komentarze do: Pszenica zawiera ponad 23 000 szkodliwych białek

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz