W dziedzinie odżywiania, przejście od teorii do praktyki czasami może być trudne. Nawet jeżeli Francuzi generalnie znają zasady zdrowego odżywiania, to niekiedy borykają się z problemem wprowadzenia ich w swoje życie codzienne. Aby więc pomóc obywatelom, instytut INPES (Institut national de prévention et d'éducation pour la santé, narodowy instytut prewencji i edukacji na rzecz zdrowia) otworzył stronę intenetową "La Fabrique a menus".
"La Fabrique a menus" proponuje kompozycje zrównoważonych posiłków na każdy dzień, w dodatku łatwych do przygotowania.
Program na żądanie komponuje zróżnicowane menu na 2 – 7 dni, biorąc pod uwagę zalecenia zdrowotne PNNS (Programme national nutrition santé, narodowy program zdrowego odżywiania) opracowane w 2011 (5 porcji warzyw i owoców dziennie, 3 produkty mleczne, ograniczenie soli, 2000 kalorii dziennie, etc.).
W sumie, strona proponuje 2300 przepisów z blisko milionem możliwych kombinacji.
Zobacz również:
Menu przewidziane na 1 – 8 osób przedstawia także listę składników. Poczynając od białego mięsa z kurczaka, kończąc na startej marchewce, przechodząc przez rodzynki.
Koszt posiłków z jednego menu to ok. 6 euro dziennie.
Posiłki zawierają zarówno produkty mrożone, jak i świeże i w konserwach, w zależności od pory roku.
Juliette Serry z Inpes mówi: - W przeciwieństwie do powszechnych przekonań, zakazywanie spożywania produktów tłustych, słonych bądź słodzonych nie jest konieczne, o ile są one spożywane z umiarkowaniem w godzinie posiłku, a nie jako przekąska między posiłkami.
Instytut INPES podkreśla jeszcze, że wiele kampanii dotyczących zdrowego odżywiania, zapoczątkowanych w 2001, przyniosło do tej pory dobre rezultaty, jak na przykład ustabilizowanie nadwagi i otyłości dziecięcej.
Poprawa zwyczajów odżywiania – przede wszystkim na łonie populacji z grupy wysokiego ryzyka – jest jednym z głównych priorytetów Institut national de prévention et d'éducation pour la santé.
Komentarze do: "Fabryka menu" w internecie