W Korei Południowej zatrzymano importowane z Chin paczkowane wędzone węgorze. Władze sanitarne stwierdziły bowiem, iż w procesie obróbki producent użył zakazanych, szkodliwych dla ludzi chemikaliów. Strona chińska zareagowała komunikatem, że producentem była firma, nielegalnie wysyłająca poza granice kraju swoje produkty, ponieważ nie miała zezwolenia na eksport. Stąd też jej produkty nie były poddawane inspekcji sanitarnej.
Jak podał południowokoreański Urząd ds. Żywności i Leków, w próbce importowanego z Chin węgorza znaleziono toksyczny, rakotwórczy związek zieleni malachitowej, używanej w barwnikach oraz w dużym rozcieńczeniu jako lek i środek do zwalczania pasożytów ryb w akwariach.
Zobacz również:
Jak podała w piątek agencja Yonhap, chiński węgorz - eksportowany przez zakłady Jiangxi Yichun Eel Industry Development Co. Ltd. - jest obecnie wycofywany z południowokoreańskiego rynku. (PAP)
Komentarze do: Rakotwórcze węgorze