Resweratrol, czyli związek znajdowany w winogronach, czarnej czekoladzie i czerwonym winie, często jest wychwalany ze względu na właściwości antystarzeniowe. Badania najnowsze wykazały, że związek ten faktycznie jest chemicznie aktywny w komórkach, mimo że wcześniejsze prace, prowadzone na zwierzętach i na ludziach, przynosiły niespójne rezultaty.
Artykuł na ten temat ukazał się w Science Translational Medicine.
Wcześniejsze badania odkryły, że resweratrol może aktywować chemiczną ścieżkę w komórkach powiązaną z wolniejszym starzeniem. Inne prace udowadniały, że związek ten działa przeciwnowotworowo i sprzyja zdrowiu serca.
Jednak naukowcy do tej pory nie wiedzieli, w jaki sposób resweratrol może być aktywny biologicznie.
Dr Karen Brown, współautorka badania z University of Leicester mówi: - Jednym z głównych problemów jest to, że kiedy jemy resweratrol, jest on bardzo szybko obracany w organizmie w metabolity glukoronoidu i w siarczan.
Zobacz również:
Niektórzy naukowcy mają wątpliwości co do tego, że siarczan resweratrolu, czyli zmodyfikowana postać związku, jest aktywny w ciele.
Aby więc przekonać się, w jaki sposób ciało posługuje się resweratrolem, naukowcy posłużyli się myszami, które były karmione siarczanem resweratrolu. Następnie zmierzyli poziomy czystego resweratrolu w osoczu i w innych tkankach gryzoni.
Okazało się, że komórki mysich organizmów zawierały resweratrol, czyli oryginalną postać związku.
- Kiedy tylko siarczan resweratrolu znajdzie się wewnątrz komórki – mówi dr Brown – enzym usuwa grupę siarczanową, a komórka ma do dyspozycji oryginalny związek. Oznacza to, że resweratrol jest biologicznie aktywny, nawet jeżeli ciało przekształca go w inną postać.
Kolejny eksperyment tej samej ekipy naukowej wykazał, że siarczan resweratrolu może być ponownie obracany w resweratrol w komórkach ludzkiego raka jelita grubego, a także spowalniać rozrost i podział komórek nowotworowych.
Komentarze do: Resweratrol może być dobry?