Rola składników mineralnych w codziennej diecie
Odpowiednie odżywianie jest bardzo ważnym elementem codziennego życia człowieka. Zbilansowana dieta wpływa korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. W codziennym jadłospisie powinniśmy uwzględnić składniki pokarmowe, witaminy oraz składniki mineralne. Do składników mineralnych zaliczamy wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, jod, fluor, cynk oraz mangan.
Wapń
Wapń jest głównym materiałem budulcowym kości.
Jakie funkcje pełni wapń?
- przede wszystkim jest budulcem kości
- wpływa na twardość zębów
- jest niezbędny z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania serca, mięśni oraz układu nerwowego
- działa przeciwzapalnie oraz odczulająco
- pozwala opóźnić proces zmęczenia kości
- jest konieczny w punktu widzenia właściwego wchłaniania witaminy B12
- jest niezbędny do skurczu mięśni
- jogurt
- sery żółte
- sery białe
- mleko
- konserwy rybne, sardynki, łososie
- jaja
- pieczywo
- mąka
- pojawiają się bóle kości
- może wystąpić krzywica
- może dojść do osteoporozy
- mogą pojawić się skurcze mięśni
- mogą występować drgawki
- mogą pojawiać się niekontrolowane wybuchy gniewu
- mogą wystąpić choroby serca
Fosfor
Jakie funkcje pełni fosfor?
- jest budulcem komórek
- uczestniczy w procesie wzrostu oraz regeneracji i funkcjonowania tkanek miękkich takich jak mięśnie, serce, nerki czy mózg
- jest składnikiem DNA
- stanowi budulec kości i zębów
- bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych
- odgrywa bardzo istotną rolę w regularnej pracy serca
- prowadzi do łagodzenia bólów w zapaleniu stawów
- podroby
- świeże ryby
- konserwy rybne
- sery topione
- sery twarogowe
- fasola
- groch
- soja
- kasza gryczana i jęczmienna
Magnez
Jakie funkcje pełni magnez?
- ma działanie ogólnoustrojowe
- pomaga uregulować ciepłotę ciała oraz pracę mięśni
- pomaga uregulować pracę układu nerwowego
- bierze udział w przyswajaniu wapnia
- pomaga w przyswajaniu witaminy C
- stanowi składnik kości i zębów
- pozwala opóźnić procesy starzenia się
- wykazuje działanie przeciwstresowe
- pozwala regulować ciśnienie krwi
- wpływa korzystnie na mięsień sercowy
- tofu
- kiełki zbóż
- otręby
- kasza gryczana
- groch
- fasola
- orzechy
- mleko
- jogurty
- banany
- kakao
- czekolada
- twarda woda
- może pojawić się drżenie mięśni
- mogą wystąpić skurcze mięśni
- mogą pojawić się nudności i wymioty
- mogą wystąpić stany depresyjne
- mogą wystąpić bóle kości i mięśni
- możemy borykać się z zaburzeniami snu
- mogą wystąpić choroby serca
- może być przyczyną osteoporozy
- może powodować migrenowe bóle głowy
- w wyniku niedoboru może wystąpić nadciśnienie
Sód
Jakie funkcje pełni sód?
- pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową płynów w organizmie
- pozwala uchronić organizm przed nadmierną utratą wody
- pozwala utrzymać sprawność mięśni i nerwów
- wpływa na pobudzenie wydzielania potu
Zobacz również:
- sól kuchenna
- ryby solone
- ryby wędzone
- zupy w proszku
- wędliny
- konserwy mięsne
- płatki kukurydziane
Przede wszystkim może dojść do wzrostu nadciśnienia. Poza tym obserwowane jest powstawanie kamieni nerkowych oraz obrzęków.
Jakie są skutki niedoboru sodu?
- mogą wystąpić zaburzenia nerwowe
- dochodzi do nasilenia czynności oddawania moczu
- mogą wystąpić skurcze mięśni
- może dojść do spadku ciśnienia krwi
- może dojść do wydalania potasu wraz z moczem
Potas
Jakie funkcje pełni potas?
- wraz z sodem wpływa na równowagę kwasowo-zasadową
- pozwala regulować czynność nerek
- reguluje proces wydzielania insuliny
- uczestniczy w procesie przekształcania glukozy w glikogen
- pozwala regulować proces kurczenia się mięśni
- dostarcza tlen do mózgu, przez co pozwala regulować procesy umysłowe
- pozwala stymulować wydzielanie kwasu żołądkowego
- awokado
- ananas
- banany
- pomidory
- warzywa zielone, strączkowe i liściaste
- ziemniaki
- fasola
- mleko
- suszone owoce
- surowa marchew
- pieczywo
- zbyt częste spożywanie napojów alkoholowych oraz kawy
- często występujące wymioty i biegunki
- zażywane leków i ziół mających działanie moczopędne
- ciężka praca fizyczna
- stosowanie diet odchudzających (poniżej 1000 kcal) oraz głodówek
- niewłaściwy sposób odżywiania się
- poszczególne choroby wątroby, cukrzyca oraz nadciśnienie
Żelazo
Jakie funkcje pełni żelazo?
- pełni rolę składnika do transportu tlenu w organizmie
- pozwala wzmocnić system odpornościowy organizmu
- wpływa pozytywnie na pracę serca
- wpływa na pracę i rozwój mózgu
- pozwala zwiększyć sprawność fizyczną u sportowców
- wątroba
- ziarna zbóż
- fasola
- groch
- nasiona strączkowe suche
- szczypiorek
- szpinak
- mięso
- drób
- może wystąpić anemia, która wiąże się z osłabieniem, bólami głowy, apatią i bladością skóry
- może dojść do obniżenia odporności organizmu
- może pojawić się zmęczenie
- może dojść do zmniejszenia wydolności fizycznej
- może pojawić się nerwowość
- mogą pojawić się trudności w połykaniu
- może być przyczyną złego nastroju
- mogą pojawić się trudności w utrzymaniu koncentracji, np. podczas uczenia się
Jod
Jakie funkcje pełni jod?
- pozwala przyśpieszyć proces przemiany materii
- działa jak lek uspokajający
- wpływa pozytywnie na funkcjonowanie umysłu
- pozwala poprawić wygląd skóry, włosów, zębów i paznokci
- nadzoruje proces syntezy cholesterolu
- ułatwia proces spalania nadmiaru tłuszczu
- jodowana sól kuchenna
- ryby morskie
- kapusta
- szpinak
- szparagi
- cebula
- rzepa
- może wystąpić niedoczynność tarczycy i wole
- może dojść do przyrostu masy ciała
- może wystąpić osłabienie
- może dojść do opóźnienia wzrostu i głuchoty u dzieci
- zmniejsza się odporność na przeziębienia i infekcje
- dochodzi do narastania nerwowości i irytacji
- może spowodować zahamowanie rozwoju umysłowego oraz płciowego
Fluor
Jakie funkcje pełni fluor?
- wykazuje działanie profilaktyczne, tj. zapobiega pojawianiu się próchnicy zębów
- jest składnikiem kości oraz zębów
- powoduje zwiększenie gęstości kości
Cynk
Jakie funkcje pełni cynk?
- wpływa korzystnie na układ immunologiczny
- wpływa korzystnie na wzrost oraz rozwój umysłowy dzieci
- wpływa korzystnie na rozwój płodu i zapobiega powstawaniu wad wrodzonych u dzieci
- pełni charakter przeciwutleniacza
- powoduje zwiększenie ilości albumin we krwi
- wpływa korzystnie na zdolności umysłowe
- zapobiega demencji starczej u osób starszych
- reguluje metabolizm alkoholu
- jest konieczny dla ponad 200 enzymów
- otręby i zarodki pszenne
- chude czerwone mięso
- wątroba cielęca
- ryby
- pestki dyni
- fasola
- groch
- bób
- grzyby
- mleko
- kakao
- kasza gryczana
- orzech nerkowca
- ostrygi, kraby
- ziarna sezamu i maku
- może dojść do nasilenia procesu łysienia oraz chorób skóry
- może wystąpić karłowatość oraz niedorozwój umysłowy
- może być przyczyną niedorozwoju fizycznego u dzieci
- może spowodować powiększenie prostaty
- istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia infekcji, zakażeń oraz przeziębień
- mogą pojawić się problemy ze skórą i włosami
- może wystąpić tzw. kurza ślepota
- możemy odczuwać suchość oczu
- mogą pojawić się nastroje depresyjne
- dochodzi do wydłużenia okresu gojenia się ran
Mangan
Jakie funkcje pełni mangan?
- jest istotny z punktu widzenia tworzenia tkanki łącznej i kości
- uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu oraz trzustki
- orzechy
- produkty zbożowe
- otręby pszenne i ryżowe
- fasola
- groch
- czekolada
- kapusta
- mogą pojawić się wady kośćca
- może dojść do zmniejszenia płodności
- mogą wystąpić zawroty głowy
- mogą pojawić się nudności oraz wymioty
- może dojść do zaburzeń pamięci
- może spowodować spadek wagi
Komentarze do: Rola składników mineralnych w codziennej diecie