Rola tłuszczy jako składników pokarmowych
Tłuszcze zaliczamy do składników pokarmowych, które charakteryzują się największą wartością energetyczną. Tłuszcz pomaga regulować temperaturę ciała oraz pełni rolę warstwy izolacyjnej. W codziennej diecie konieczne jest uwzględnienie niewielkich ilości tłuszczy, by móc cieszyć się dobrym zdrowiem.
Jakie funkcje pełnią tłuszcze?
- Po pierwsze są doskonałym źródłem energii.
- Po drugie magazynują energię w postaci tkanki tłuszczowej.
- Po trzecie są źródłem witamin A, D, E i K oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Po czwarte przyczyniają się do wzmożenia uczucia smaku i przełykania pokarmów.
- Po piąte zwiększają odczucie sytości poprzez wydłużenie czasu przechodzenia pokarmów z żołądka.
- Po szóste stanowią konieczny element budowy błon komórkowych, przekaźników nerwowych hormonów oraz enzymów.
- śmietana
- sery żółte
- sery dojrzewające
- sery twarogowe
- żółtka jaj
- mięso, wędliny
- ryby
- drób
Zobacz również:
- awokado
- oliwki
- orzechy
Te trzy rodzaje kwasów zalicza się do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo istotne jest odpowiednie dostarczanie ich do organizmu ze względu na pełnione przez nie funkcje.
O jakich funkcjach mowa?
- Powodują obniżenie poziomu złego cholesterolu, dzięki czemu dochodzi do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy, zawału serca oraz udarów mózgu.
- Pomagają utrzymać równowagę hormonalną.
- Chronią skórę przed różnego rodzaju chorobami.
- Powodują wzmocnienie odporności na alergie, infekcje oraz choroby nowotworowe.
- Wpływają bardzo korzystnie na rozwój płodu w łonie matki.
- tłuste ryby (makrela, łosoś, sardynka, śledź, dorsz, tuńczyk)
- nasiona
- kukurydza
- orzechy
- oleje jadalne (kukurydziany, sojowy, sezamowy, słonecznikowy, z wiesiołka, z ogórecznika, z kiełków pszenicy, lniany, rzepakowy)
Zaleca się, by tłuszcze stanowiły dziennie 30% ogółu spożywanej energii.
Warto wiedzieć, że spożywanie niezdrowych kwasów tłuszczowych przyczynia się do zatykania naczyń krwionośnych. Ich źródłem jest margaryna, kruche ciasteczka oraz chipsy ziemniaczane.
Istotny jest fakt, że jedzenie orzechów zmniejsza w znacznym stopniu ryzyko zawału serca.
Komentarze do: Rola tłuszczy jako składników pokarmowych