Rosjanie wkrótce na półkach supermarketów będą mogli znaleźć mięso fok w konserwie. Metoda ta ma na celu redukcję liczby tych zwierząt, które mają jeść za dużo ryb, jak stwierdzają eksperci.
Jakiś czas temu, Rosja zadecydowała o wprowadzeniu zakazu handlu skórą fok pochodzących z Grenlandii. Środek ten miał na celu przekonanie Kanady, aby całkowicie zakończyła tego tego typu praktykę. Inicjatywa ta pojawiła się dwa lata po tym, jak Rosja zaprzestała polowań na małe foczki, nie mające nawet roku.
A jednak, dziś jesteśmy świadkami zupełnie odwrotnych działań podejmowanych przez ten kraj. Zinajda Ledeniowa, z instytutu badawczego Guiprorybflot specjalizującego się w połowach, oznajmiła w rzeczywistości, że obywatele Rosji wkrótce będą mogli dostać w sklepach konserwy na bazie foczego mięsa.
Zobacz również:
Opracowaliśmy technologię, stwierdza ekspertka z instytutu Guiprorybflot, która pozwala produkować konserwy na bazie mięsa, na bazie serca, a także na bazie wątroby tych zwierząt.
Celem tej operacji jest, jak stwierdzają eksperci, ograniczenie populacji fok, których liczba wręcz eksplodowała w tych ostatnich latach.
Zwierzęta te są ogromnymi konsumentami ryb. Zinajda Ledeniowa wyjaśnia to w ten sposób: foki zjadają więcej ryb niż to, co ludzie łowią w ramach połowów przemysłowych.
Z tego punktu widzenia, sprzedaż foczego mięsa w konserwach ma okazać się więc użyteczna i ekonomicznie korzystna, jak stwierdzają specjaliści z instytutu badawczego Guiprorybflot.
Co więcej, sprzedaż ta została już opatentowana, a aktualnie oczekuje teraz na zatwierdzenie ze strony rosyjskiej federalnej agencji połowów. Wtedy, instytut Guiprorybflot będzie mógł rozpocząć produkcję, a następnie sprzedaż swoich konserw.
Komentarze do: Rosja: mięso fok w konserwach wkrótce dostępne w sprzedaży