Szukaj

Roszponka warzywna - właściwości i zastosowanie

Wskutek mody na zdrowe odżywanie kuchnię polską zdominowała sałata. Jej odmiany są powszechnie znane i dostępne, ale warto je sobie przypomnieć: sałata masłowa, rzymska, krucha, dębolistna, rukola oraz roszponka. Tę ostatnią kojarzy niewielu ludzi, dlatego warto znać kilka podstawowych faktów na temat tego produktu.

Roszponka warzywna - właściwości i zastosowanie

Roszponka jest warzywem o łagodnym, orzechowym smaku. Najczęściej dodaje się ją do sałatek i mięs. Cieszy się dużą popularnością w krajach takich jak Belgia, Francja i Holandia, natomiast w Polsce nie jest już tak popularna. Wiedząc, jakie właściwości zdrowotne i walory smakowe posiada to warzywo, możemy je śmiało włączyć do naszego jadłospisu.

Właściwości zdrowotne roszponki warzywnej

Witamina C

Zapewne niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że garść roszponki zaspokaja aż 64% dziennego zapotrzebowania na witaminę C dorosłego człowieka. To oznacza, że obecność tego warzywa w naszym menu przede wszystkim zwiększy odporność organizmu, wpłynie na produkcję kolagenu, zmniejszy ryzyko wystąpienia miażdżycy, przyspieszy gojenie ran oraz poprawi przyswajalność żelaza.

Żelazo

Skoro mowa o przyswajalności żelaza, trzeba wspomnieć, że ten minerał również występuje w roszponce. Jest to informacja szczególnie istotna dla osób aktywnych fizycznie. Wspomniany pierwiastek zapobiega przede wszystkim anemii, niedokrwistości, spadkowi wydolności organizmu i spowolnieniu metabolizmu.

Wapń

Tego minerału jest zdecydowanie najwięcej w roszponce warzywnej, bo aż 38 mg. Często o nim zapominamy, a przecież to bardzo istotny składnik dla naszego organizmu. Przede wszystkim wapń odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego. Nie można zbagatelizować faktu, że ten pierwiastek ma również duży wpływ na twardość kości i zębów, o czym większość wie od dzieciństwa. Dodatkowo przyspiesza naszą przemianę materii.

Magnez

Roszponka jest bogata w minerały, a co za tym idzie, również w magnez. Regularne spożywanie tej sałaty zapobiegnie chorobom serca, czyli między innymi zawałom. Jednakże szczególnie poleca się ten produkt kobietom, ponieważ zawarty w nim minerał łagodzi bóle menstruacyjne.

Uprawa i pielęgnacja roszponki warzywnej

Roszponka to mało wymagające warzywo, jeśli chodzi o uprawę, i pod tym względem bardzo przypomina rukolę. Nie jest wrażliwa na temperaturę poniżej zera, może przetrzymać w gruncie całą zimę. Aby samodzielnie uprawiać świeżą roszponkę, najpierw należy zaopatrzyć się w nasiona w sklepie ogrodniczym. Idealnym miejscem pod uprawę sałaty jest słoneczne i półcieniste stanowisko z żyzną i przepuszczalną glebą. Nasiona można wsiewać do gruntu już na początku kwietnia, ale nie należy robić tego później niż koniec sierpnia. Warzywo ma bardzo krótką wegetację - trwa ona tylko 6-8 tygodni. Podczas uprawy należy pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji, dlatego trzeba regularnie wyrywać chwasty, które mogą znacznie osłabić plony. Trzeba też często podlewać roszponkę, ale w granicach rozsądku, ponieważ ta sałata nie lubi suchej gleby. Dzięki temu jadalne liście nie będą ani za gorzkie, ani roślina nie będzie gnić od nadmiaru wody. Sałatę można zbierać około 3 miesiące od siewu.

Przepisy z roszponką warzywną

Chleb z roszponką warzywną

Składniki:

  • 45 g świeżych drożdży,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 600 g mąki pszennej typu 450,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 50 g świeżej roszponki,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

Drożdże połączyć z miodem. Dodać następnie ciepłą wodę i kilka łyżek mąki. Wymieszać, odstawić na kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać. Na końcu dodać umytą i osuszoną roszponkę warzywną. Wyrobić ciasto drożdżowe, następnie przykryć je i ustawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Wierzch posmarować oliwą. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 30 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 190 stopni i piec przez 20 minut.

Sałatka z roszponką warzywną, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 150 g roszponki,
  • kulka mozzarelli (125 g),
  • 1/2 słoiczka czarnych oliwek (70 g),
  • 10 pomidorków cherry,
  • 6-7 suszonych pomidorów z zalewy,
  • 1 szalotka.

Dressing:

  • 2 łyżki octu balsamicznego;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • sól, pieprz;
  • ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Roszponkę umyć i osuszyć. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki, posiekaną szalotkę, rozdrobnione suszone pomidory i pokrojone w krążki czarne oliwki. Mozzarellę pokroić w kostkę. Całość polać dressingiem z wymieszanej oliwy, octu, przypraw i przeciśniętego przez praskę czosnku.

Makaron Pesto z roszponki warzywnej

Składniki:

  • ½ roszponki warzywnej,
  • 2 duże ząbki świeżego czosnku,
  • 2 szalotki,
  • 10 sztuk pomidorów suszonych,
  • 1 ostra papryczka chili,
  • garść świeżo zerwanego tymianku,
  • mała garstka orzechów nerkowca,
  • kawałek parmezanu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu,
  • suszone zioła prowansalskie,
  • makaron spaghetti,
  • sól.

Wykonanie:

Najpierw ugotować makaron al dente, odcedzić go i odstawić. Następnie umyć roszponkę i przełożyć do wysokiego plastikowego pojemnika. Dodać świeżo obrane listki tymianku, orzechy nerkowca, pokrojoną szalotkę, pokrojony czosnek, listki parmezanu oraz dwie łyżki oliwy z oliwek. Wszystko popieprzyć i posolić wedle uznania. Następnie dokładnie zblendować na gładką masę. Pesto gotowe. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Świeżą czerwoną papryczkę pokroić na 3 milimetrowe paseczki i podsmażyć na małym ogniu. Po około minucie na patelnię dorzucić makaron spaghetti i przyprawić ziołami prowansalskimi. Suszone pomidory pokroić w cienkie paski i dodać do makaronu. Wymieszać i po około dwóch minutach dołożyć dwie duże łyżki wcześniej przygotowanego pesto. Odstawić z ognia i dokładnie wymieszać. Danie jest gotowe do spożycia.

Autor: Zuzanna Majeran

Komentarze do: Roszponka warzywna - właściwości i zastosowanie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz