Ostatnie badanie przeprowadzone przez naukowców z Cornell University przedstawiło efekty badania dotyczącego wielkości miski a ilości dania głównego, które osoba nakłada na talerz i zjada, kiedy jest w środowisku rodzinnym.
68 przypadkowo wylosowanych uczestników wzięło udział w jednym z dwóch eksperymentalnych badaniach, gdzie serwowali oni sobie makaron z zarówno średniej wielkości miski o pojemności 3,8 l, albo większej 6,9 litra. Każda z misek miała taką samą wagę makaronu, mianowicie 2000 gramów i były ponownie napełnione kiedy pojemność spadła do ponad połowy początkowej wagi makaronu.
Uczestnicy mogli wziąć tak dużo jedzenia, jak tylko sobie życzyli i mieli tak samo dużo czasu, ile potrzebowali, by skończyć jedzenie. Druga porcja była dozwolona.
Asystent badania zważył jedzenie po nałożeniu i po tym kiedy uczestnik skończył jedzenie. Uczestnicy w formie kwestionariusza byli później proszeni o opisanie ich sytości i oszacowania, około ile według nich kalorii spożyli.
Zobacz również:
Odkryto, że 77% więcej makaronu było serwowane i że 71% więcej konsumowano, kiedy posiłek był podany w większej misce w porównaniu ze średnim rozmiarem. Uczestnicy, którzy nakładali posiłek na większą miskę czuli się bardziej nasyceni i szacowali, że zjedli więcej kalorii niż ci, którzy jedli ze średnich misek. Osoby, które jadły z mniejszych talerzy nałożyli sobie 177 gramów pokarmu, co jest zbliżone do normalnego rozmiaru posiłku – 162 g. Badanie udowodniło również, że większe talerze zachęcały do większych rozmiarów, ponieważ uczestnicy wtedy nakładali sobie średnio 300 gramów pokarmu, czyli prawie podwójna porcja normalnego posiłku.
Wykazano, że większe rozmiary misek i tym samym jedzenie na nim zwiększa liczbę ludzi, którzy spożywają znacznie więcej pokarmów i czują się bardziej syci. Po raz kolejny to dowód na to, jak ważne jest odgrywanie czynników zewnętrznych w spożywaniu posiłków i jest to zgodne z ostatnimi badaniami na temat rozmiaru talerzy jakie przeprowadzili badacze z Cornell University.
Komentarze do: Rozmiar talerza wpływa na ilość pokarmu?