Naukowcy już teraz wiedzą, że błonnik jest niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Problemem jest jednak odpowiednie przyswajanie przez organizm diet bogatych w ten składnik. Obecne spożycie jest znacznie niższe niż zalecają eksperci. Tate & Lyle, globalny dostawca składników i rozwiązań w branży żywności, postanowił wesprzeć badania dotyczące tej kwestii.
Opublikowane wyniki dowodzą, że niektóre włókna, po zjedzeniu, fermentują w jelicie grubym, gdzie korzystne bakterie używają ich jako źródło pożywienia.
"To badanie, przeprowadzone u młodzieży, wykazuje wzrost poziomów konkretnych pożytecznych bakterii - mianowicie bifidobakterii, parabakteroidów i alistipes. Co więcej, jest to pierwsze badanie, które pokazuje, że parabakterioidy i alistipes były istotnie skorelowane z obserwowanym wzrostem wchłaniania wapnia," powiedziała Cindy H. Nakatsu, profesor agronomii z Purdue University.
W dalszych badaniach, u 23 młodych ludzi w wieku 12-15 lat, zastosowano kontrolowane diety. Eksperyment odbywał się w trzytygodniowych sesjach, z jednym tygodniem bez zażywania błonnika.
Naukowcy odkryli, że dieta z rozpuszczalnym błonnikiem kukurydzianym pomaga podnieść poziomy niektórych pozytywnych dla organizmu szczepów bakteryjnych w jelicie grubym, które wydają się lepiej wchłaniać wapń.
Zobacz również:
Zalecana ilość wapnia to od 19-38 gramów, w zależności od wieku człowieka.
"Wciąż potrzeba więcej badań, aby zrozumieć wzajemne oddziaływanie pomiędzy wyważoną dietą a zdrowiem jelit, jednak obserwowane wzrosty mikroorganizmów, które uważamy za jedne z najkorzystniejszych bakterii, mogą przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia jelita grubego. Ponadto, większe wchłanianie wapnia może przyczynić się do długoterminowych korzyści dla zdrowia kości, chociaż wymaga to jeszcze dalszych badań," powiedziała Nakatsu.
Jak dobrze przyswaja się płynny błonnik
Obecnie, by zapewnić sobie odpowiednią dawkę, zazwyczaj używamy rozpuszczalnych błonników. Naukowcy postanowili zbadać jak dobrze przyswajany jest tego typu suplement diety.
W badaniach wzięło udział 20 dorosłych ludzi. Powstały 2 grupy, a obie dostawały codziennie takie same dawki błonnika. Różnica polegała na częstotliwości dawek w ciągu dnia.
Pierwsza grupa dostaławała jedną duża dawkę na dzień, zaś druga - parę mniejszych.
Okazało się że organizm dorosłego człowieka może wchłonąć 40 g pojedynczej dużej dawki lub 65 g całkowitej dawki, podzielonej na mniejsze w ciągu dnia.
Oba te przypadku przekroczyły znacznie rekomendowaną dawkę.
"Te nowe ekscytujące badania zadają kłam popularnemu przekonaniu, że zwiększenie spożycie błonnika pokarmowego jest obciążone efektami ubocznymi," powiedział dr Samuel Priscilla, dyrektor Global Nutrition.
Komentarze do: Rozpuszczalny błonnik kukurydziany