Do tej pory, większość osób doskonale zdawało sobie sprawę, że kwasy tłuszczowe omega-3 oferują wiele korzyści zdrowotnych. Jednak ostatnich badaniach, opublikowanych w American Journal of Preventive Medicine, okazuje się, że pieczona lub opiekana ryba raz w tygodniu jest dobra dla mózgu, bez względu na to, jak wiele kwasu omega-3 posiada.
Badania zostały przeprowadzone przez badaczy z University of Pittsburgh School of Medicine w Pensylwanii. Badacze uważają, że ich analizy dostarczają coraz więcej dowodów, że czynniki stylu życia odbijają się na zdrowiu w późniejszym okresie życia. Zdrowe nawyki mogą zmniejszać ryzyko demencji.
Według starszego badacza, profesora Jamesa T.Beckera, pracownicy służby zdrowia szacują, że u ponad 80 milionów ludzi może wystąpić demencja do 2040 roku. Średnio 5,2 miliona Amerykanów, cierpi aktualnie na Alzheimera, który jest jedną z najczęstszych chorób wieku starczego. Natomiast do roku 2050, organizacje szacują, że liczba osób w wieku 65 lat i starszych z chorobą Alzheimera, może nawet ulec potrojeniu, co dawałoby 16 milionów chorych. Jest to prawdopodobne, jeżeli nie powstanie żadna metoda interwencji, która powstrzyma demencję.
Zobacz również:
W obecnych badaniach, naukowcy przeanalizowali dane zebrane od 260 uczestników, którzy wypełnieniali specjalne kwestionariusze na temat ich odżywiania. Byli obserwowani przez 10 lat. W tym czasie, mieli za zadanie zjadać co najmniej jedną smażoną lub pieczoną rybę tygodniowo. Bez względu na to, ile w pozostałe dni spożywali produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. W badaniu wykorzystano również rezonans magnetyczny, który stosowano jako skan mózgu w wysokiej rozdzielczości, który również pomoże naukowcom zebrać więcej informacji.
Zespół stwierdził, że uczestnicy badania, którzy co najmniej raz w tygodniu zjadali pieczoną lub smażoną rybę, wykazali większe ilości szarej materii w mózgu - obszarach odpowiedzialnych za pamięć i funkcje poznawcze – niż osoby, które ryb nie jadały. Co ciekawe, zespół odkrył również, że takie osoby częściej posiadają wyższe wykształcenie.
Dr. Becker tłumaczy, że nie znaleźli jednak związku między różnicami mózgu a poziomem kwasu omega-3 we krwi:
- Nasze badanie pokazuje, że ludzie, którzy raz w tygodniu jedli rybę, mieli większe objętości szarej materii w mózgu, w miejscach odpowiedzialnych za pamięć czy funkcje poznawcze - powiedział. - Jest to o tyle istotne, gdyż coraz więcej ludzi po 65. roku życia ma problemy z demencją - dodał.
Opracował: Damian Nowaczek
Komentarze do: Ryba raz w tygodniu zwiększa ilość istoty szarej w mózgu