Najnowsze badania potwierdzają, że dzieci z nadwagą są tak samo podatne na celiakie jak dzieci o prawidłowej wadze. Istnieje błędne przekonanie – nawet wśród lekarzy – że celiakia pojawia się rzadziej u osób z niedowagą.
Między 0,5 procent i 1 procent ludzi żyjących w krajach rozwiniętych ma celiakię, chorobę, w której gluten w pożywieniu wywołuje reakcję alergiczna i ma szkodliwy wpływ na jelito cienkie. Pacjenci z celiakią często, ale nie zawsze, mają biegunkę. Mają też kłopoty z prawidłowym wchłanianiem składników odżywczych z pożywienia.
Aby dowiedzieć się więcej na temat występowania celiakii u dzieci z nadwagą i otyłością, dr Raffaella Nenna i współpracownicy wykorzystali dane zebrane w Centrum Żywienia na Uniwersytecie w Rzymie w latach 1998 i 2003, badając 1 527 dzieci z nadwagą i otyłością i młodych do wieku 24 lat.
Zobacz również:
Siedemnaścioro dzieci (około 1 procent) wykazywało pozytywny wynik dla celiakii patrząc z perspektywy pracy krwi i uszkodzenia jelita cienkiego. Osoby z pozytywnym wynikiem zostały zaproszone do rozpoczęcia zbilansowanej diety bezglutenowej. U dzieci, u których zaobserwowano objawy celiakii , zauważono widoczną poprawę po rozpoczęciu diety bezglutenowej.
- Są dwie rzeczy warte zapmiętanie, gdy jesteśmy na diecie bezglutenowej - powiedział profesor Green. - Musismy nauczyć się czego unikać i co jeść. Pacjenci z łatwością mogą uzyskać informacje, jak zrobić z diety bezglutenowej dietę zdrową.
Green dodał, że osoby z celiakią powinny udać się do specjalisty żywienia, który pomoże im zacząć odżywczą. zbilansowaną dietę bezglutenową. Green powiedział również, że ważne jest, aby ludzie nie lekceważyli objawów choroby w oparciu o wygląd.
- Objawy kliniczne są bardzo różnorodne - powiedział. - Lekarze po prostu patrząc na pacjenta, nie mogą powiedzieć, że nie są chorzy jeśli mają nadwagę, tylko ich zbadać.
Komentarze do: Ryzyko celiaklii u dzieci z nadwagą jest takie samo jak u tych z prawidłową wagą