Badania, przeprowadzone przez naukowców z William Patterson University w New Jersey umiejscowiły rzeżuchę na pierwszym miejscu listy potężnych owoców i warzyw, która określała ich wartość pod względem ilości kluczowych składników.
Zamiast kategoryzować produkty według najwyższej zawartości konkretnego składnika, warzywa i owoce oceniano na podstawie ilości i jakości elementów odżywczych w jednym produkcie. Analizowano je pod względem korzystnego wpływu na zdrowie.
Najważniejsze witaminy
Opublikowana w CDC (Centers for Disease Control and Prevention) przez Preventing Chronic Disease naukowa lista produktów TOP, powstawała podczas określania w produktach zawartości takich składników odżywczych, jak kwas foliowy, witamina D, witamina A, potas, białko, itp. Przyjęto, że klasyfikacja produktów będzie też zależna od ich dziennego zapotrzebowania w diecie, a ta według naukowców, powinna zawierać się w około 2000 kalorii dziennie. Na szczycie listy plasowały się więc warzywa i owoce o największej gęstości. Rzeżucha zajęła miejsce na szczycie, zaraz koło niej widniała kapusta pekińska, a dalej boćwina (odmiana buraka liściastego).
Zobacz również:
I miejsce: rzeżucha
Łatwo zrozumieć dlaczego okazała się zwyciężczynią. Waga wagą, ale zawiera w sobie więcej witaminy C, niż pomarańcz, ale także, co ciekawe, więcej wapnia od mleka i kwasu foliowego niż banan.
Jedna miska rzeżuchy (ok. 80g) to ok. 42% zalecanej dziennej dawki witaminy A i 50 mg witaminy C.
Wysoka zawartość witaminy C w produkcie ma wpływ na hamowanie wzrostu guzów nowotworowych. Podobnie działa kwas foliowy, który pomaga w szczególności w przypadkach występowania guzów raka piersi. Jedno z przeprowadzonych badań wykazało, że u kobiet, które w okresie 10 lat spożywały większe ilości kwasu foliowego, możliwe jest zredukowanie ryzyka wystąpienia raka piersi, aż do 22%. Ale jest on również potrzebny do zachowania odpowiedniej kondycji mózgu, a więc zapobiegania udarom, depresji oraz powikłań porodowych.
Rzeżucha zawiera również duże ilości wapnia, które jest niezbędne go utrzymania odpowiedniej gęstości kości i zapobiegania osteoporozie. Ponadto wapń wspomaga układ krążenia, a także pomaga w zwalczaniu nadciśnienia tętniczego i cukrzycy.
- Klasyfikowanie i profilowanie składników odżywczych nie należy do nowości – mówi Jennifer Di Noia, prowadząca zespołu, tworzącego listę produktów TOP – Jednakże jest to działanie ograniczone. Powstałe zestawienie jest natomiast pierwszym, które zostało stworzone ze świadomością i koniecznością zwrócenia odpowiedniej uwagi na wartościowe warzywa i owoce.
Komentarze do: Rzeżucha - I miejsce w rankingu produktów odżywczych