Rzodkiewka – właściwości zdrowotne, zastosowanie i uprawa
Rzodkiewka to warzywo, którym warto zainteresować się szczególnie na wiosnę. Jest ją łatwo wyhodować we własnym ogródku czy na balkonie lub po prostu kupić w sklepie, do czego zachęca niewygórowana cena. Organizm ma wiele korzyści z jej spożywania. Rzodkiewki najlepiej szukać w sklepach ekologicznych lub tzw. warzywniakach.
Smak i kształt rzodkiewki zależy od odmiany, zazwyczaj jest ona okrągła, delikatna i lekko ostra. Liczne witaminy oraz minerały, które wchodzą w jej skład, sprawiają, że warto wprowadzić ją do diety. Rzodkiewka wspaniale wzbogaci smak letnich sałatek czy twarożku ze szczypiorkiem. Znana jest z tego, że usprawnia procesy myślenia.
Składniki odżywcze rzodkiewki
W tym niepozornym warzywie mieści się sporo witamin i minerałów. Najważniejszym składnikiem jest potas wspomagający układ nerwowy. Rzodkiewka zawiera też fosfor, cynk, żelazo, wapń i mangan, a także błonnik ułatwiający jelitom pracę.
Witaminy zawarte w rzodkwi
Rzodkiewka znana jest z tego, że dostarcza organizmowi ogromną ilość witaminy C, która pomaga w odbudowie tkanek naczyń krwionośnych, wzmacnia kości oraz zęby, a także znacznie poprawia odporność. Warzywo to jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B. Witamina B1 zawarta w rzodkiewce jest odpowiedzialna za prawidłowe działanie układu nerwowego oraz dobrą sprawność umysłową, witamina B2 wspomaga przemiany białek, natomiast witamina B6 zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia.
Minerały w rzodkiewce:
- fosfor i wapń - budulce kości;
- cynk - bardzo ważny w okresie ciąży oraz dojrzewania,poprawia stan skóry;
- żelazo - generator energii,niezbędny dla dzieci w czasie rozwijania się mózgu;
- potas - wpływa korzystnie na pracę mięśni, usprawnia pracę komórek nerwowych, a w związku z tym pozytywnie wpływa na procesy myślenia;
- sód - odpowiada za gospodarkę wodną organizmu;
- magnez - wspomaga pracę układu odpornościowego, buduje kości i zęby.
Zalety rzodkiewek:
- stanowią doskonałe uzupełnienie diety osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ są bardzo mało kaloryczne i dzięki temu, że pochłaniają wodę w układzie pokarmowym, zwiększają objętość pokarmu i powodują uczucie sytości;
- zawierają bardzo małą ilość tłuszczy i cholesterolu, co sprawia, że mogą po nie sięgać osoby borykające się z chorobami serca;
- mają wysoką zawartość cennych dla zdrowia witamin i minerałów;
- błonnik znajdujący się w rzodkiewce pomoże w kłopotach z trawieniem oraz złagodzi zgagę;
- posiadają właściwości zapobiegające rozwojowi drobnoustrojów (antyseptyczne) oraz wzmacniające odporność, dlatego warto je jeść szczególnie podczas kaszlu, przeziębień i przy problemach z żołądkiem.
Zobacz również:
Rzodkiewka jako lek na różne choroby
- Zaburzenia układu moczowego - dzięki temu, że rzodkiewki działają moczopędnie, oczyszczają nerki i znacznie łagodzą zapalenia.
- Żółtaczka - rzodkiewki mają zdolność do pozbywania się żółtego barwnika z organizmu (tzw. bilirubiny).
- Hemoroidy - rzodkiewka jest również polecana w diecie przy występowaniu hemoroidów w związku z tym, że warzywa te zawierają błonnik.
- Nadciśnienie tętnicze - zawartość potasu wspomaga regulowanie ciśnienia.
- Bielactwo - olej uzyskany z rzodkiewki jest zawarty w większości leków na bielactwo.
Rzodkiewka w kosmetyce
Ilość korzyści, jakie niesie spożywanie rzodkiewki, jest spora. Warzywo znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Jeśli ktoś boryka się z nadmiernym wypadaniem włosów, warto zaopatrzyć się w tonik z sokiem z rzodkiewki, który będzie zapobiegał tej dolegliwości. Rzodkiewka ma również właściwości rozjaśniające skórę, dlatego jeśli znajdzie się w składzie pielęgnujących preparatów, ciało i twarz nabierze promiennego wyglądu. Zjadana regularnie wspomoże także walkę z łupieżem.
Wady:
- osoby z cukrzycą powinny zwracać uwagę na ilość zjadanej rzodkiewki, ponieważ zawiera ona ok. 2 g cukru na 115 g warzywa;
- nie jest wskazane, aby osoby zmagające się z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, a także z zapaleniem wątroby i nieżytem jelit, jadły te warzywa. Rzodkiewka zawiera sporo olejków, kwasów organicznych oraz glikozydów, co ma na chorych niekorzystny wpływ.
Spożywanie rzodkiewki podczas karmienia piersią
Zarówno w ciąży, jak i w okresie karmienia piersią należy szczególnie zwracać uwagę na to, co się je oraz konsultować dietę z lekarzem. Pomimo szeregu właściwości zdrowotnych rzodkiewki czasem może ona wywoływać niepożądane dolegliwości u niemowlaków. Najbezpieczniej jest powoli i stopniowo wprowadzać rzodkiewkę do diety oraz sprawdzać, czy ma ona wpływ na samopoczucie własne lub dziecka.
Uprawa rzodkiewki
Do uprawy tego warzywa potrzebne jest znalezienie odpowiednio nasłonecznionego miejsca z glebą o pH wahającym się od 6 do 7,5. Najlepiej jeśli gleba będzie próchniczna, a uprawę zacznie się wiosną. Ziemia musi być wzbogacana specjalnymi nawozami naturalnymi, aby uzyskać najbardziej wartościowe plony. Wysiewanie rzodkiewki w ogródkach rozpoczyna się w okolicach marca/maja lub sierpnia/września i polega na rozsypywaniu nasion na ziemię. Zazwyczaj rzodkiewka jest gotowa do zbioru po ok. 3 tygodniach, nie później niż po 4 tygodniach. Należy regularnie dbać o nawadnianie gleby.
Autor: Aleksandra Jurek
Komentarze do: Rzodkiewka – właściwości zdrowotne, zastosowanie i uprawa