Sałata dębolistna – właściwości i zastosowanie
Istnieje ponad 100 gatunków sałaty pochodzących z obszaru kontynentu europejskiego i azjatyckiego, a jedną z nich jest sałata dębolistna. Występuje w Polsce i dzięki swym walorom smakowym oraz właściwościom zdrowotnym zyskała dużą popularność na rodzimym rynku.
Sałata dębolistna nazwę zawdzięcza podobieństwu do liści dębu. Może mieć kolor fioletowobrunatny i zielony. Jej smak określa się jako lekko orzechowy i nieco pikantny. Ten produkt jest wyjątkowy na tle pozostałych odmian, ponieważ świetnie komponuje się w potrawach z serami, grzybami i delikatnymi sosami. Warto zatem poznać sałatę dębolistną nieco lepiej.
Właściwości zdrowotne sałaty dębolistnej
Sód w sałacie dębolistnej
Sałata dębolistna jest źródłem wielu minerałów, w tym również sodu. Ten pierwiastek ma niebagatelne znaczenie dla naszego organizmu, ponieważ odpowiada za regulowanie gospodarki wodnej, bierze udział w procesie przewodzenia impulsów nerwowych, pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową i co najważniejsze, umożliwia transport węglowodanów do wszystkich tkanek naszego ciała. Zatem spożywanie sałaty dębolistnej nie tylko uzupełni braki w gospodarce mineralnej, ale również poprawi nasze samopoczucie.
Sałata dębolistna jako źródło potasu
Antagonistą sodu w procesie przewodzenia bodźców nerwowych jest potas, bez którego nasz organizm nie mógłby w pełni sprawnie funkcjonować. Sałata dębolistna zawiera również ten drugi minerał, a to oznacza, że jeśli dodamy tytułowy produkt do naszego menu, to w naturalny sposób zatroszczymy się o nasze ciśnienie. Ponadto potas pomaga dotlenić mózg, przez co poprawia koncentrację i zdolność zapamiętywania.
Witamina A a sałata dębolistna
Oprócz minerałów sałata dębolistna zawiera również szereg witamin. Jedną z nich jest witamina A, która przede wszystkim odpowiada za prawidłowy stan wzroku, chroniąc między innymi przed tak zwaną „kurzą ślepotą". Ponadto pełni ważną rolę w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Dzieci sięgające po produkty zawierające witaminę A, w tym po sałatę dębolistną, mają większą szansę na prawidłowy i zdrowy rozwój.
Tiamina i ryboflawina
Sałata dębolistna zawiera witaminy B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina). Ta pierwsza wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego układu nerwowego oraz bierze udział w procesie powstawania energii dla pracujących mięśni. Natomiast witamina B2 odpowiada za transport tlenu do komórek i zapewnia stabilność poziomu czerwonych płytek we krwi. Należy zdecydowanie unikać niedoboru tych dwóch związków, ponieważ może to spowodować bóle mięśni, spadek wagi i apetytu oraz bezsenność. Warto zatem wzbogacać swoje dania w sałatę dębolistną.
Zobacz również:
Uprawa sałaty dębolistnej
Najpierw należy przygotować grunt przed zasadzeniem. Gleba powinna być piaszczysto-gliniasta, nawożona obornikiem lub kompostem. Dzięki temu uzyskamy obfitsze plony. Jeśli chodzi o stanowisko, to sałata nie ma wielkich wymagań, ponieważ miejsce może być słoneczne lub półcieniste. Jednakże warto wiedzieć, że w początkowej fazie wzrostu nasze warzywo lubi odrobinę więcej słońca. Należy też pamiętać o dobrym nawodnieniu, ponieważ sałata nie toleruje suszy i przez brak wody będzie gorzka oraz niesmaczna. Nasiona tytułowego produktu wysiewa się w okresie od wczesnej wiosny do późnego lata. Trzeba wiedzieć, że sałata jest rośliną jednoroczną, więc ma bardzo krótki okres wegetacji. Nasiona umieszczamy w glebie w odstępach 20-centymetrowych. Najlepiej sadzić warzywo stopniowo (co kilka dni przez dwa miesiące) i w małych zagonach. Potem należy zbierać je metodą liściową. Dzięki temu warzywo będzie zdrowsze oraz smaczniejsze. Na koniec trzeba pamiętać, że nasz plon bardzo prędko usycha, dlatego też trzeba go jak najszybciej zjeść.
Przepisy z sałatą dębolistną
Sałata dębolistna z kurczakiem
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- 1 główka sałaty dębolistnej średniej wielkości,
- 120 g sera camembert,
- 3 orzechy włoskie,
- 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia.
Sos winegret:
- 5 łyżek oliwy lub oleju orzechowego,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka musztardy,
- sól,
- pieprz,
- czosnek,
- bazylia,
- estragon.
Wykonanie:
Najpierw wykonujemy sos winegret. Mieszamy w misce ocet z solą, pieprzem i musztardą. Następnie dodajemy olej, aż sos stanie się gęstszy. Potem myjemy sałatę umyć i odsączamy. Liście rwiemy na duże kawałki, które następnie wkładamy je do salaterki. Pierś kurczaka lekko podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Potem kroimy w plastry. Ser camembert kroimy w kostkę. Wyłuskane orzechy włoskie siekamy drobno. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i polewamy sosem winegret.
Sałatka z grzybami leśnymi
Składniki:
- 1/2 główki sałaty lollo Bianco,
- 1/2 główki sałaty dębolistnej,
- 25 dag grzybów leśnych,
- 20 dag szalotki,
- 3 łyżki masła klarowanego,
- 1 gałązka bazylii,
- kilka łodyżek szczypioru,
- 2 łyżki octu winnego.
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Na początek myjemy obie sałaty i osuszamy. Następnie rwiemy na duże kawałki. Grzyby leśne oczyszczamy i kroimy na równe kawałki. Szalotkę obieramy i bardzo drobno siekamy. Na dużej patelni rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy na nią szalotkę, aby się zeszkliła. Do szalotki dodajemy nasze grzyby. Smażymy, mieszając około 5 minut, aż nadmiar wody odparuje. Otrzymany w ten sposób sos przecedzamy. Wlewamy ocet winny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy z dolewaną stopniowo oliwą z oliwek. Na talerzu układamy sałatę i jeszcze ciepłe grzyby. Polewamy sosem, posypujemy bazylią i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka śródziemnomorska
Składniki:
- 1 główka sałaty dębolistnej,
- 1/2 główki sałaty masłowej,
- 100 g sera Camembert,
- 2 pomidory,
- 1 ogórka wężowego,
- kilka orzechów włoskich.
Sos:
- 200 g jogurtu typu greckiego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Najpierw przyrządzamy sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Wstawiamy to do lodówki na minimum godzinę, by sos nabrał aromatu. Sałatę i resztę warzyw dokładnie myjemy, osuszamy. Sałatę masłową i dębolistną rwiemy na kawałki. Pomidory, ogórki i ser kroimy w drobną kostkę. Dodajemy orzechy włoskie, wszystko mieszamy. Wierzch sałatki polewamy sosem.
Autor: Zuzanna Majeran
Komentarze do: Sałata dębolistna – właściwości i zastosowanie