Selen - niezbędny dla naszego metabolizmu
Selen (symbol Se), ma znaczegnie głównie dla funkcjonowania hromonów tarczycy. Stanowi niezbędny składnik niektórych enzymów antyoksydacyjnych i uczestniczy również w zwalczaniu wolnych rodników, które są uważane za szkodliwe dla naszych komórek oraz naszego DNA.
Selen działa także stymulująco na nasz system odpornościowy, ale jednakże może okazać się toksyczny, jeśli występuje w (bardzo) silnych dawkach. Ale, aby był toksyczny, trzeba by do tego ponad 900 µg selenu dziennie – a µg oznacza tysięczną część miligrama... – podczas gdy dzienna zalecana dawka selenu dziennie wynosi 55 µg/d, dla osoby dorosłej.
We Francji, na przykład, ludzie średnio zjadają około 40 µg na dzień, co jest od dwóch do trzech razy mniej, niż w niektórych krajach Ameryki Północnej albo Ameryki Południowej, gdzie ziemie są o wiele bogatsze w selen niż w Europie.
Zobacz również:
Selen w stanie naturalnym jest obecny w glebach oraz w skałach, a więc pierwiastek ten odnajduje się następnie w łańcuchu pokarmowym, poprzez rośliny, w których się akumuluje, a także poprzez zwierzęta, które jedzą te rośliny.
Produkty pokarmowe, które są najbogatsze w selen, są to produkty mięsne, takie jak nerki świni albo nerki wołowe surowe, ale także owoce suche, a przede wszystkim orzechy brazylijskie. Selen znajduje się również w rybach: surowy łosoś, kalmar, limanda. Pierwiastek ten znajdziemy poza tym w owocach morza (krewetka...) oraz w całych zbożach.
Komentarze do: Selen - niezbędny dla naszego metabolizmu