Seler naciowy - właściwości odżywcze i zdrowotne, przepisy
Seler naciowy to zdecydowanie niedocenione warzywo w polskiej kuchni. Posiada wiele cennych składników wspomagających pracę naszego organizmu. Często wykorzystywany jest w diecie odchudzającej, spożywany w sosach, zupach, przecierach, sałatkach czy smoothies. Jest jednym z elementów tzw. włoszczyzny, której nie może zabraknąć w żadnym warzywnym wywarze.
Dla wielu seler naciowy to mdły, nieciekawy i niesmaczny dodatek, rzadko więc stanowi podstawowy składnik polskich dań. Niepozorna porowata bulwa o nieprzyjemnej woni jest kopalnią witamin i minerałów. Jej spożywanie odchudza, oczyszcza i odżywia organizm. Warzywo ma nawet działanie uspokajające. Mimo że obecnie seler zyskuje coraz większą liczbę zwolenników, którzy włączają go do codziennej diety, nadal nie należy do grupy najpopularniejszych produktów, z jakich korzystamy.
Seler naciowy - witaminy i minerały
Seler jest źródłem ogromnej ilości składników mineralnych, m.in.: potasu, wapnia, fosforu, cynku, molibdenu, magnezu, żelaza, kwasu foliowego, jak również witamin: A, E, C, z grupy B, PP (niacyny). Spożywanie tego warzywa może dostarczyć naszemu organizmowi nawet 86 cennych mikroelementów i składników odżywczych. Zawarte w nim olejki eteryczne posiadają właściwości uspokajające oraz kojące nerwy, ale odpowiadają także za specyficzny smak selera. Duże ilości zawartych w nim związków roślinnych wpływają na organizm przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie (antyutleniająco). Flawonoidy i furanokumaryny wzmacniają naczynia krwionośne oraz działają rozkurczowo i moczopędnie. Nie należy jednak lekceważyć tego, że mogą również wywoływać reakcje alergiczne czy nasilać uczulenie na promieniowanie słoneczne, rzadkością jednak są przypadki nietolerancji selera. Sok z tego warzywa zmieszany z miodem, spożywany trzy razy dziennie po 8 łyżeczek, może doprowadzić zarówno do obniżenia wysokiego ciśnienia, jak i korzystnie wpłynąć na naszą urodę: kondycję włosów, skóry i paznokci.
Seler naciowy - właściwości zdrowotne
Seler naciowy posiada ogromną ilość właściwości prozdrowotnych:
- potas i sód zawarte w warzywie usuwają nadmiar wody z organizmu, co zmniejsza ryzyko obrzęków i przeciwdziała stanom zapalnym;
- zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, niwelując m.in. poziom cholesterolu we krwi (LDL);
- wykazuje właściwości antynowotworowe, zwalcza wolne rodniki;
- redukuje bóle menstruacyjne, posiada działanie rozkurczowe,
- działa przeciwbólowo, łagodzi bóle artretyczne czy bóle stawów,
- przyspiesza proces usuwania toksyn z organizmu, działa moczopędnie,
- zawarta w selerze apigenina ma działanie przeciwzapalne;
- redukuje objawy starzenia się skóry, poprawia kondycję cery, włosów i paznokci,
- wzmacnia układ odpornościowy organizmu,
- wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych czy też przewlekłych chorób płuc,
- pobudza perystaltykę jelit.
Spożywanie tego warzywa stanowi doskonały sposób na codzienne, domowe wzmacnianie organizmu. To remedium na różnorakie schorzenia.
Seler naciowy a nadciśnienie
Seler to ogromne źródło potasu. Dostarczanie tego minerału organizmowi reguluje poziom sodu w organizmie, co sprzyja zmniejszeniu ryzyka wystąpienia nadciśnienia czy kamicy nerkowej. Schorzenia te są wypadkową wielu przyczyn, od złego odżywiania czy nadmiernej ilości stresu po obciążenie serca, układu krążenia czy zaburzoną pracę nerek.
Zobacz również:
100 g selera zawiera aż 320 mg potasu, zatem spożycie ok. 400 g tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten pierwiastek na poziomie 27 procent. Ponadto ze względu na zawartość związku chemicznego o nazwie phthalide rozluźnia obszar tętnic, które toczą krew do serca, a to pozwala na jej swobodniejszy przepływ.
Seler naciowy - właściwości alkalizujące
Codzienne spożywanie selera może doprowadzić do przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Warzywo uwalnia energię w organizmie i rewitalizuje układ odpornościowy, co likwiduje zmęczenie, senność i zmniejsza podatność na choroby. Warto zatem częściej dodawać ten składnik do swoich potraw, aby nie dopuścić do zakwaszenia krwi lub napływu toksyn do organizmu.
Seler naciowy na poprawę wzroku
Niedobór witaminy A w organizmie człowieka często wpływa na pogorszenie się wzroku i przyspiesza rozwój jego wady, osłabia siatkówkę oka, a nawet może prowadzić do zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej. Obecność selera bogatego w witaminę A w codziennej diecie pomoże uzupełnić niedobory i utrzymać nasze oczy w zdrowiu. Zawarte w warzywie przeciwutleniacze, takie jak luteina i zeaksantyna chronią także przed promieniami UV.
Seler naciowy a dieta odchudzająca
Seler naciowy jest produktem niskokalorycznym, 100g zawiera jedynie 13 kcal, zatem spożywając całą jego nać dostarczamy organizmowi jedynie ok. 52 kcal. Poza tym stanowi produkt polecany podczas diety redukcyjnej, ponieważ:
- korzystnie wpływa na metabolizm, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne przemiany materii, np. kwas moczowy, którego nadmiar może prowadzić do skazy moczanowej lub silnych bóli;
- przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i oczyszcza organizm z zalegających w nim toksyn;
- posiada niski indeks glikemiczny (15);
- ułatwia trawienie oraz likwiduje zaparcia, które są konsekwencją złych nawyków żywieniowych;
- wzmaga produkcję żółci, jednocześnie zapobiegając jej zastojowi w woreczku żółciowym, niweluje wzdęcia i niestrawności;
- poprawia pracę nerek, ma działanie moczopędne;
- koi nerwy, oddziałując uspokajająco na centralny układ odpornościowy - zwalcza stres oksydacyjny;
- wpływa pozytywnie na naszą odporność.
Seler naciowy można spożywać w każdej formie, nie tylko podczas walki ze zbędnymi kilogramami, ale i w przypadku cukrzycy. Jednym z najbardziej efektywnych sposobów jest włączenie go do diety w surowej postaci. Obróbka cieplna wpływa na IG pożywienia i prowadzi do jego wzrostu.
Seler naciowy - eliksir młodości
Szklanka selera naciowego zmiksowanego z jabłkiem, wypita na czczo, jest powszechnie uważana za oczyszczający, energetyzujący i odmładzający koktajl, mający zbawienny wpływ na naszą urodę. Regularne spożywanie tej prostej kombinacji składników oddziałuje na nasz wygląd zewnętrzny. Poprawa stanu włosów i paznokci, jędrna świetlista skóra, redukcja zmarszczek czy likwidacja obrzęków twarzy i nóg to skutki stosowania diety bogatej w seler naciowy.
Smoothies jabłkowo-selerowe
Aby przyrządzić napój pomagający zachować urodę, wystarczy jedynie zmiksować 1 jabłko, 2-3 łodygi selera naciowego, wodę mineralną, opcjonalnie sok z cytryny.
Przepisy z wykorzystaniem selera naciowego
Seler naciowy to skarbnica witamin i minerałów, którą zdecydowanie należy włączyć do codziennej diety. Możemy go spożywać pod wieloma postaciami, aby jednak przekonać się do tego warzywa i rozkochać w jego smaku, warto wypróbować kilka prostych przepisów. Istnieje wiele pomysłów na jego przygotowanie i wkomponowanie go w smaczne i zbilansowane posiłki.
Zielony koktajl
Składniki:
- 3-5 łodyg selera naciowego,
- mały ogórek (gruntowy),
- 1 kiwi,
- 2-3 plastry świeżego ananasa,
- ½ banana,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy pokroić na małe kawałki i zmiksować w blenderze.
Zupa z selerem naciowym
Składniki:
- 500 g selera naciowego;
- 1 marchewka;
- ½ pora;
- mała pietruszka;
- sól, pieprz, zioła, łyżeczka masła.
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę należy obrać i pokroić na małe kawałeczki, pora trzeba pokroić w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy warzywa, aby lekko je podsmażyć. Seler naciowy oczyszczamy i również kroimy w drobne kawałki. Następnie gotujemy go w wodzie, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy resztę warzyw z patelni. Po ugotowaniu (gdy warzywa będą miękkie), możemy ujednolicić konsystencję zupy przy pomocy blendera. Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami wedle uznania.
Sałatka z selerem
Składniki:
- 1 łodyga selera naciowego;
- kilka listków sałaty lodowej;
- pomidorki koktajlowe;
- czarne oliwki;
- 1 pierś z indyka;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Kurczaka doprawiamy i podsmażamy na patelni. Seler naciowy i sałatę należy umyć i drobno pokroić. Oliwki i pomidorki kroimy na pół. Warzywa wrzucamy do miseczki. Kładziemy na nich pokrojonego fileta z indyka, a całość skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania.
Apetizer z dipem jogurtowym
Składniki:
- 1 seler naciowy,
- ½ cytryny,
- 1 łyżka śmietany lub 1 łyżka jogurtu.
Przygotowanie:
Umyty i obrany seler utrzeć na drobnej tarce i natychmiast skropić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, aby nie ściemniał. Wymieszać go z łyżką śmietany lub gęstego jogurtu (np. bałkańskiego).
Autor: Kinga Gumińska
Komentarze do: Seler naciowy - właściwości odżywcze i zdrowotne, przepisy