Ser jest o wiele mniej szkodliwy dla serca niż masło. Badacze duńscy wpominają, iż nie wypada umieszczać sera w tej samej kategorii co ten drugi produkt, czyli w kategorii tłuszczów szkodliwych dla zdrowia serca.
Według badania przeprowadzonego przez badaczy z uniwersytetu w Kopenhadze, uczestnicy otrzymywali codzienną porcję sera przez sześć tygodni. Następnie, przez kolejne 14 dni odżywiali się normalnie, aby w dalszym etapie dostawać porcję masła, codziennie, znów przez sześć tygodni.
Zobacz również:
Badacze zaobserwowali spadek złego cholesterolu u uczestników, kiedy jedli oni ser, w porównaniu do danych zebranych w przypadku konsumpcji masła, jak wspomina American Journal of Clinical Nutrition.
Być może proteiny oraz proces fermentacji sera odgrywają znaczącą rolę w tym jakże odmiennym działaniu na cholesterol.
Mimo że rezultaty te są interesujące, to większość lekarzy zaleca jednakże jeszcze redukcję konsumpcji sera, w oczekiwaniu na znacznie szersze badania, które ustalą rozstrzygające wnioski w tym temacie.
Komentarze do: Ser nie jest taki zły dla serca