Składniki odżywcze w rybach
Wartości odżywcze ryb są znane nie od dzisiaj, chociaż nadal potrzebują reklamy i zachęty, aby ich spożycie zwiększało się z roku na rok. Mogą znacznie poprawić stan naszego zdrowia, a wystarczy jeść je jedynie dwa razy w tygodniu.
Zdrowie w rybie
W wielu domach jedzenie ryby praktykuje się przede wszystkim w piątki albo w dni postne przed świętami. Warto przedłużyć ten zwyczaj również na inne dni i włączyć rybę do jadłospisu na równi z jedzonym często mięsem. Mięso posiada wiele składników potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, z rybami jest tak samo, więc można jadać je zamiennie. Można je zarówno smażyć jak i gotować na parze, wędzić, dusić, dodawać do sałatek, robić różnego rodzaju pasty do chleba dodając do ryby warzywa, co dodatkowo zwiększy zdrowie posiłku.
Co kryje się w rybach?
W rybach kryje się bardzo zdrowe białko, niezbędne do procesów zachodzących w organizmie. Jest pełnowartościowe i tłuste, jednak nie należy przerażać się tym tłuszczem, jest on bowiem zdrowy i bardzo potrzebny. Poza tym, co istotne dla wszystkich osób walczących z cholesterolem lub problemami układu krwionośnego, zawierają dużo kwasów omega 3 oraz zdrowy cholesterol (HDL). Wpływa to korzystnie na pracę serca i całego układu krążenia, poprawia jego wydolność, obniża poziom złego cholesterolu zwłaszcza, kiedy jest go zbyt wiele, a także zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów. Dzięki temu sprzyja lepszemu dotlenieniu organizmu, gdyż krew nie napotyka żadnych oporów. Do tego zauważono, że zawarte w rybach tłuszcze mają dobry wpływ na układ nerwowy i tym samym na pracę mózgu oraz zwiększenie się koncentracji.
Zobacz również:
Mikroelementy i witaminy
Nie tylko białka i tłuszcze znajdują się w rybach, jest w nich również wiele witamin w tym witamina D wzmacniająca kości oraz mikroelementów. Organizm nie potrzebuje ich wiele, lecz czasami ciężko je dostarczyć w innych pokarmach. Często ludzie posiłkują się wówczas tabletkami oraz suplementami, podczas gdy wystarczy zjeść rybę na obiad lub kolację, żeby otrzymać zastrzyk odpowiednich pierwiastków. Przede wszystkim w rybach znajdziemy dużo jodu, głównie w rybach morskich, który niezbędny jest do odpowiedniego funkcjonowania tarczycy. Jego braki powodują problemy z tym organem, a poważne niedobory w dzieciństwie mogą skutkować nawet opóźnieniem w rozwoju. Dodatkowo selen, który jest w mięsie rybnym działa jak przeciwutleniacz spowalniając procesy starzenia się skóry wspomagając odbudowę komórek. Poza tym zawierają dużo wapnia, który przydaje się w organizmie w każdym wieku, poprawiając stan i wytrzymałość kości. Najwięcej go znajduje się w śledziach, czyli w jednej z najbardziej lubianych ryb.
Co warto wiedzieć o rybach?
Przede wszystkim warto pamiętać, że ryba rybie nierówna i ryby morskie różnią się zawartością składników odżywczych od słodkowodnych. Morskie są najczęściej bogatsze w tłuszcze niż słodkowodne. Mają także więcej jodu, chociaż mogą zawierać również sód, który w nadmiarze jest szkodliwy. Dodatkowym podziałem, według którego możemy ocenić jakiej ryby szukamy to podział na: chude, średniotłuste i tłuste. Do chudych zaliczają się dorsz, sola, szczupak, do średniotłustych pstrąg i karp, wbrew swojej opinii, że jest bardzo tłusty. Natomiast tłustymi rybami są łosoś, śledź oraz częsty składnik sałatek – tuńczyk.
Ze względu na to, że ryby łatwo tracą świeżość trzeba je szybko zjeść. Przeterminowana ryba może prowadzić do poważnego zatrucia. Przyrządzić je można na wiele sposobów, wedle upodobań. Jednak zawsze należy pamiętać o dobrym oczyszczeniu wierzchniej warstwy tłuszczu żeby uniknąć zanieczyszczeń i zagwarantować sobie zdrowy, niepozbawiony wartości posiłek.
Karolina Skrzek
Komentarze do: Składniki odżywcze w rybach